Ukraina atklāj, cik iznīcinātāju tā vēlētos saņemt no sabiedrotajiem (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ukraina no saviem starptautiskajiem sabiedrotajiem pirmās palīdzības komplektā paredzējusi saņemt divus iznīcinātāju bataljonus pa 12 kaujas lidmašīnām katrā. Šo skaitli “El Pais” nosaucis Ukrainas gaisa spēku pārstāvis Jurijs Ignats.

Ukrainas prioritāte ir iegūt amerikāņu F-16, lai gan Kijiva vērtē arī franču “Rafale” un zviedru “Gripen”.

Ignats apstiprināja, ka papildus sarežģītajām politiskajām sarunām, kas nepieciešamas šai operācijai, Kijiva īstermiņā nevarēs paļauties uz šīm lidmašīnām kaujas laukā, jo pilotu un zemes atbalsta komandu apmācībai nepieciešami vismaz seši mēneši.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šonedēļ atkārtoti uzsvēra, ka pēc vienošanās starp ASV un Vāciju par smago kaujas tanku nosūtīšanu uz Ukrainu nākamais solis būtu Ukrainas nodrošināšana ar iznīcinātājiem.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas gaisa spēki varētu piekrist kaujas iznīcinātāju nodošanai Ukrainai pēc Krievijas karaspēka izvešanas no okupētajām teritorijām.

Savukārt Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss izteicies pret Ukrainas nodrošināšanu ar vācu iznīcinātājiem. “Par to nevar būt ne runas,” viņš teica.

Tikmēr Nīderlandes ārlietu ministrs Wopke Hoekstra pagājušajā nedēļā sacīja, ka Nīderlandei “nav tabu” apspriest F-16 pieprasījumu, ja tādu tā saņemtu no Ukrainas, bet Slovākijas valdība runāja par plāniem piešķirt Ukrainai padomju “MiG-29”.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu