Ļoti labvēlīga laika prognoze enerģētikas nozarei: varētu izdoties būtiski ietaupīt gāzi (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Neraugoties uz nelielu aukstuma vilni šīs nedēļas beigās un nākamās nedēļas sākumā, laikapstākļi Eiropā lielāko daļu februāra būs siltāki nekā parasti, un tas ļaus samazināt pieprasījumu pēc gāzes, kā arī gāzes krātuvēs saglabāt aizpildījumu augstā līmenī.

“Maxar Technologies” ilgtermiņa prognozes liecina, ka Eiropā arī februāris vidēji būs siltāks nekā ierasts. Šīs nedēļas beigās un nākamnedēļ Eiropā gan būs aukstuma vilnis, taču tas nebūs ilgs.

Pašlaik Eiropas gāzes krātuvju aizpildījums ir 73%, un tas ir augstākais rādītājs kopš 2010. gada janvāra beigām. Šeit jāpateicas maigajai ziemai.

Maigā ziema Eiropā ir atgādinājums par klimata pārmaiņu radītajām sekām. Tas palīdzējis noturēt gāzes cenas pat zemākā līmenī nekā pirms Krievijas sāktā kara Ukrainā, kā arī ļāvis nedaudz mazināt inflācijas spiedienu uz ekonomiku, kas nu varētu izvairīties no lielas krīzes.

Meteorologi raugās, vai Eiropa pieredzēs tā saukto stratosfēras pēkšņo sasilšanu, kas visā ziemeļu puslodē radīs ļoti spēcīgu aukstuma vilni. Tiesa gan, pašlaik šī parādība ir maz ticama, un meteorologi norāda, ka stratosfēras pēkšņās sasilšanas efekts varētu būt jūtams vien uz mēneša otro pusi.

“Pašlaik redzam īstermiņa stratosfēras sasilšanu, taču tas diez vai ietekmēs norises atmosfērā. Īstermiņā gaisa temperatūras no Romas līdz Berlīnei, kā arī Skandināvijas valstīs nākamnedēļ būs mazliet zem normas,” sacīja “Atmospheric G2” meteoroloģisko operāciju nodaļas vadītāja Emija Hodžsone.

Arī Vācijas nacionālais meteodienests DWD prognozē, ka maiga ziema februārī turpināsies, taču būs jārēķinās ar spēcīgāku vēju un lietu. Arī stiprāks vējš ir labvēlīga prognoze enerģētikas tirgum, jo tas var palielināt elektroenerģijas ieguvi no vēja ģeneratoriem. Eksperti gan norāda, ka šajā gadījumā ļoti svarīgs faktors ir vēja virziens.

Pašreizējās Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes liecina, ka Rīgā noturīgāks sals sāksies jau piektdien, kad dienā gaisa temperatūra būs -1 grāds, bet naktī uz sestdienu būs -4 grādi. Aukstākā solās būt nakts uz otrdienu, 7. februāri, kad gaisa temperatūra varētu noslīdēt līdz -12 grādiem.

Savukārt “Accuweather” ilgtermiņa prognoze liecina, ka sala periods ilgs līdz nākamās nedēļas beigām, un ap mēneša vidu arī Latvijā gaisa temperatūra dienā vidēji būs virs nulles.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu