Pekina radījusi mīnu lauku, pa kuru pašai būs jālavierē (1)

Māris Kūrēns
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas ekonomika savas durvis pārējai pasaulei aizcirta 2020. gada sākumā, kad pasaule stāvēja milzīga izaicinājuma priekšā, jo tik tikko bija sākusies Covid-19 pandēmija. Ir pagājuši trīs gadi, un Ķīnas vadoņi lēmuši par ekonomikas atvēršanu. Lai arī Ķīnas ekonomikas atdzīvošanās ir laba ziņa globālajai ekonomikai, tā nāk ar virkni problēmu. Lielākā no tām – parādi.

Otra lielākā ekonomika pasaulē Ķīna ir ļoti svarīgs globālās ekonomikas dzinējspēks. Jau iepriekš ir pierādīts – ja Ķīnas ekonomiskajā sistēmā rodas plaisas, tad drīz tādas parādīsies arī globālā līmenī. Līdz šim lielākās plaisas radīja kovida pandēmija.

Kā atceramies, 2020. un 2021. gads mums bija īpaši grūts – dažādi kovida ierobežojumi, mājsēdes, slēgti uzņēmumi, ražotnes... Tomēr, raugoties uz Ķīnu, varam secināt, ka pie mums esošie ierobežojumi, kas faktiski tika izbeigti vien pagājušajā pavasarī, bija salīdzinoši cilvēcīgi.

Jā, mums bija nepieciešamas vakcīnas, lai iegūtu sertifikātus, kas ļāva doties uz darbu klātienē, apmeklēt pasākumus, doties ceļojumos utt. Tomēr – mēs ne reizi nenonācām līdz tāda mēroga ierobežojumiem, kādi bija Ķīnā. Un tur tie bija daudz drakoniskāki (un dramatiskāki) nekā pie mums.

Ķīnā nonāca līdz tādam absurdam, ka pilsētā viena saslimšanas gadījuma dēļ cilvēkus nekavējoties ievietoja karantīnā uz vairākām dienām un nedēļām. Gadījās arī, ka cilvēkus arī faktiski ieslodzīja vietā, kur viņi atradās, piemēram, veikalā. Tas viss bija saistāms ar Ķīnas valdības noteikto nulles kovida politiku, kas atstāja ļoti sāpīgas rētas valsts ekonomikā. Un nu – par šīm rētām būs jāmaksā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu