Zīda ceļš – stāsts par tirdzniecības ceļu, kas izmainīja pasauli

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kanāla Viasat History dokumentālais stāsts “Zīda ceļš” trīs daļās ar vēsturnieku, arheologu un raidījumu vadītāju, doktoru Semu Vilisu atklās, kā zīda ceļš kļuva par pasaules pirmo globālo lielceļu, caur kuru cilvēki izmainīja pasauli, daloties ar jaunām idejām, kultūrām un reliģijām.

Šis aizraujošais stāsts, kas tiks demonstrēts 24. februārī plkst. 22.00, izseko Zīda ceļa pirmsākumiem no Āzijas līdz Vidusjūrai, pētot tā tapšanu un nozīmi Ķīnā, Indijā, Persijā, Arābijā, Grieķijā un Itālijā.

Foto: Publicitātes foto

Jāatzīmē gan, ka zīda ceļš nav nedz īsts ceļš, nedz arī viens vienīgs maršruts. Šis termins apzīmē ceļu tīklu, ko tirgotāji izmantoja vairāk nekā 1500 gadu garumā – no brīža, kad Haņu dinastija Ķīnā uzsāka tirdzniecību 130 gadus pirms mūsu ēras līdz pat 1453. gadam mūsu ērā, kad Osmaņu impērija nobloķēja tirdzniecību ar rietumiem. Zīda ceļš vijās aptuveni 6437 kilometru garumā cauri dažām no pasaules necaurejamākajām ainavām, tostarp Gobi tuksnesi un Pamira kalniem.

Bēdīgi slavenais zīda ceļš aizsākās ar vienu preci – no kodes kokona vērptu materiālu, kas kļuva par ķeizaru apģērbu. Tirgotāji pārvadāja zīdu no Ķīnas uz Eiropu, kur tajā ģērbās karaliski un bagāti ļaudis. Vēlāk par iecienītām precēm kļuva nefrīts, porcelāns, tēja un garšvielas. Tajā pašā laikā uz austrumiem tika tirgoti zirgi, stikla trauki, tekstilizstrādājumi un rūpniecības preces. Tā kā neviena valdība nebija atbildīga par maršruta ceļu uzturēšanu, tas parasti bija sliktā stāvoklī. Plaši siroja laupītāji, un tirgotāji sevis pasargāšanai nereti sapulcējās karavānās, ceļojot ar kamieļiem vai citiem dzīvniekiem. Laika gaitā ceļmalās sāka veidoties naktsmītnes, ko apmeklēja ceļojošie tirgotāji. Visu maršrutu izbrauca vien daži ļaudis, tā ļaujot attīstīties starpniekiem un nosacītām loģistikas bāzēm.

Foto: Publicitātes foto

Pirmajā no trim stundu garajām sērijām doktors Sems Viliss dosies trīs tūkstošu kilometru garā maršrutā, ejot pa pēdām senam ķīniešu sūtnim, kurš pirmais padarīja zīda ceļu ceļojamu. Viņš satiks dievieti, kas atklāja zīdu, un uzzinās, ka zīda ceļā biznesu neapturēja pat nāve. Otrajā sērijā raidījuma vadītājs nonāks Āzijas centrālajā daļā – zīda ceļa sirdī – vietā, kura pastāvīgi tika iekarota un no jauna apdzīvota, kurā sastopami bēgļi un izpostītas pilsētas. Savukārt sava ceļojuma pēdējā posmā Sems Viliss ceļos cauri maršruta dienvidu atzaram par senās Persijas tuksnešiem.

Foto: Publicitātes foto

Šis būs izgaismojošs stāsts par tirdzniecības maršrutu, kas mainīja pasauli. “Zīda ceļa” būs pieejams 24. februārī, piektdien plkst. 22:00 – kanālā Viasat History!

Seko mums arī Facebook

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu