Seni priekšmeti sniedz ieskatu mūsu senču dzīvēs un prātos

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Paslēpti muzejos, laboratorijās un noliktavās visā pasaulē, šie ir daži no fascinējošākajiem un noslēpumainākajiem objektiem uz Zemes. Ar jaunām pētījumu un izzināšanas metodēm, tostarp 3D, varam šos priekšmetus izprast tik labi kā vēl nekad.

Dīvainākie priekšmeti“ ir desmit sēriju stāsts, kas no 13. februāra būs pieejams kanālā Viasat History darba dienās plkst. 16.50. Izmantojot jaunākās 3D grafikas iespējas, tiks izjaukti un analizēti dažādi priekšmeti – šie artefakti var tikt sadalīti, mazākās detaļas var tikt palielinātas, vai, ja to trūkst, tikt aizvietotas, tā ļaujot uzzināt par noslēpumiem, ko līdz šim nespējām atklāt. Šajā rakstā iepazīstināsim ar dažiem no šiem dārgumiem.

Vai sarūsējis bronzas gabals no jūras dzelmes patiesi ir 2000 gadus sens dators?

Viens no šiem noslēpumainajiem priekšmetiem ir dīvainas formas sarūsējis bronzas gabals. Arheologi līdz šim nav atraduši nevienu tam līdzīgu priekšmetu. Tas licis mums apšaubīt visus pieņēmumus par seno pasauli. Šis priekšmets ir pazīstams kā Antikitiras mehānisms. Tā ir 2000 gadu sena ierīce, kas ir vien 33 cm augsta. Tās iekšpusē ir apbrīnojams savstarpēji savienotu zobratu un ciparnīcu tīkls, kas veidots ar izcilu precizitāti. Šajā priekšmetā iebūvētas visas senās Grieķijas zināšanas par visumu. Arheologi kopš tā atklāšanas pirms simts gadiem ir mēģinājuši izzināt tā vēsturi. Kas šo priekšmetu radījis? No kurienes tas nācis? Kā tas strādā? Un kas īsti tas ir? Jaunākie pētījumi sniegs atbildes uz šiem jautājumiem!

Foto: Publicitātes foto

Vai 500 gadus sena metāla protēze varētu būt izmantota kā robotizēta roka?

Vienā no Vācijas Jagsthausenas pils stendiem iespējams atrast ko patiesi aizraujošu – priekšmetu, kas pirmajā acu uzmetienā izskatās pēc metāla cimda. Patiesībā tas ir īsts brīnums. Modernākās tehnoloģijas ļāvušas mums saprast, ka patiesībā tā ir sarežģīta, 500 gadus sena robotizēta roka, kuras iekšienē ir komplicēts naglu un atsperu mehānisms. Tā vienīgais īpašnieks mēdzis lielīties, ka tas ļāvis viņam savaldīt zobenu. Bet vai viņš runāja patiesību?

Foto: Publicitātes foto

Gotzs Berlihingens (dzimis 1480. g.) bija viduslaiku bruņinieks, kura labo roku norāva lielgabals. Tajos laikos protēzes nebija plaši izplatītas, bet Gotzs rokas vietā negribēja vienkāršu āķi. Viņš vēlējās strādājošu metāla roku. Ar 3D tehnoloģijām mums ir iespēja rekonstruēt šo roku un tās mehānismu – pirksti strādāja kā roku dzelži, jo vairāk viņš tos locīja ar kreiso roku, jo stingrāk viņš satvēra objektus ar labo roku. Tas viss bija iespējams, pateicoties sarežģītam ratu mehānismam. Satvērienu atlaist varēja ar pogu. Izrādās, Gotzs runājis patiesību – viņa rīcībā tiešām bija funkcionāla metāla roka, kas bija tiem laikiem neredzēts jaunievedums.

Vai 11 tūkstošus gadu sens brieža galvaskauss ir pierādījums senākajai zināmajai reliģijai?

Nešķiet, ka vējains lauks Jorkšīras ziemeļos būtu ideālā vieta zudušai pasaulei, bet Stārkarra ir pavērusi durvis uz 11 tūkstošus gadus senu pasauli, kas uzskatāma par senāko britu zemi. Stārkarras skābajā kūdrā saglabājušies savdabīgi briežu galvaskausi. Pēc tuvākas to apskates atklājas, ka tie tikuši apstrādāti – ragi tikuši samazināti, kauls no iekšpuses ir izgrebts, un galvaskausā izurbti vairāki caurumi. Arheologi uzskata, ka tās bijušas galvas rotas dažiem no Zemes senākajiem zināmajiem šamaņiem. Tas norāda nevis uz primitīvu mednieku un vācēju tautu, bet uz sarežģītu sabiedrību ar daudzslāņainu ticību sistēmu. Šis patiesi ir logs uz zudušu seno pasauli – tik senu, ka tā ir vairāk nekā divas reizes senāka par Ēģiptes piramīdām.

Foto: Publicitātes foto

Modernas tehnoloģijas reizēm var sniegt vienkāršas atbildes uz neprātīgākajām teorijām vai vissarežģītākajiem noslēpumiem. Raidījumā “Dīvainākie priekšmeti” iespējams ir it viss, un visam būs pieejamas atbildes – tikai kanālā Viasat History no 13. februāra, darba dienās plkst. 16.50.

Seko mums arī Facebook

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu