Bio kanalizācija – 6 iemesli kāpēc to ierīkot savā īpašumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Iespējams esi īpašnieks skaistai mājai laukos vai piepilsētā un izbaudi mieru tālu no cilvēku drūzmas. Šāda atrašanās vieta sniedz virkni priekšrocību pār dzīvi lielpilsētā, tomēr reizēm nākas saskarties arī ar izaicinājumiem. Viens no tiem - centrālās kanalizācijas neesamība, ja īpašums atrodas tālu no pilsētas notekūdeņu maģistrāles. Daudzas vecas mājas ir aprīkotas ar novecojušiem septiķiem vai pat betona grodiem un tie var piesārņot īpašuma apkārtni un sagādāt virkni citu galvassāpju. Labākais risinājums sava īpašuma kanalizācijas sistēmas modernizēšanai – bioloģiskās kanalizācijas vai septiķi. Raksta turpinājumā – 6 iemesli kāpēc šāda kanalizācija būs gudrs ieguldījums nākotnē!

1. Atbilstība normatīviem un prasībām

Valsts un pašvaldību līmenī pastāv noteikumi un regulējumi, kas nosaka notekūdeņu apsaimniekošanas prasības nekustamā īpašumā. Tām mājsaimniecībām, kurām ir iespēja pieslēgties centralizētājai kanalizācijas sistēmai, tas ir jādara obligāti. Ja šādas iespējas nav, decentralizētā kanalizācija ir jāreģistrē. To, savukārt, iespējams veikt tikai normatīvajiem aktiem un tehniskajām prasībām atbilstošām kanalizācijas sistēmām. Šo iemeslu dēļ, ierīkojot bioloģisko kanalizāciju, ir vērts izvēlēties pieredzējušus pakalpojumu sniedzējus, kuri izmanto prasībām atbilstošas iekārtas, lai par neatbilstībām un soda naudām nav jāuztraucas.

2. Palielina īpašuma kopējo vērtību

Īpašuma kopējo vērtību nosaka ne vien ēkas tehniskais stāvoklis, zemes platība vai atrašanās vieta, bet arī inženiertehnisko komunikāciju – elektrības, sakaru, dzeramā ūdens un jā, arī kanalizācijas – esamība. Vairumā gadījumu, pareizi ierīkota bioloģiskā kanalizācija vai septiķis palielinās īpašuma vērtību daudz vairāk, kā to ierīkošanas izmaksas.

3. Videi draudzīga tehnoloģija

Septiķa vai bio kanalizācijas ierīkošana ir dabai visdraudzīgākie veidi kā apsaimniekot notekūdeņus laukos vai piepilsētās. Galvenokārt tāpēc, ka to filtrācijas sistēmas neļauj vidē nonākt kaitīgām vielām, kā piemēram, fosforam un slāpeklim. Modernas kanalizācijas iekārtas spēj notekūdeņus attīrīt no līdz pat 99% piesārņojuma. Šo ūdeni pēc tam ir iespējams novadīt dīķī, grāvī vai izmantot kā tehnisko ūdeni.

Foto: Publicitātes foto

4. Izdevumu samazinājums ilgtermiņā

Lai arī bioloģiskās kanalizācijas un septiķa uzstādīšana sākotnēji prasa zināmus ieguldījumus, tie vienmēr atsver ilgtermiņa ieguvumus. Jaunākās iekārtas nodrošina:

  • ērtāku un retāku apkopi;
  • tām nav nepieciešamas papildus izejvielas vai ķīmija;
  • minimālus ekspluatācijas izdevumus;
  • neierobežotu darba ilgumu.

Ja, kā sava īpašuma decentralizētās kanalizācijas risinājums tiek izvēlēta bioloģiskā kanalizācija, ir iespēja ietaupīt vēl kādā veidā. Attīrīto ūdeni pēc filtrācijas iespējams izmantot atkārtoti – kā tehnisko ūdeni vai lietot pagalmā esošo augu laistīšanai.

5. Samazināti riski veselībai

Novecojuši decentralizētās kanalizācijas risinājumi, kā piemēram, grodi un antīkas/nepareizi izbūvētas septiķu sistēmas var radīt risku savai un apkārt esošo cilvēku un dzīvnieku veselībai. Tas var rasties paaugstinātu gruntsūdeņu vai plūdu dēļ, neattīrītajam ūdenim iekļūstot apkārtējā vidē. Šāds neattīrīts ūdens var saturēt bīstamus patogēnus kā arī neorganiskas vielas, kuras var būt īpaši bīstamas veselībai. Šī iemesla dēļ ir ieteicams izvēlēties kvalitatīvas iekārtas ar CE marķējumu, kā arī konsultēties ar nozares speciālistiem, lai rastu drošāko un piemērotāko kanalizācijas risinājumu konkrētajam īpašumam.

6. Viegla uzstādīšana

Daudziem var likties, ka kanalizācijas izbūve ir sarežģīts un ļoti laikietilpīgs process, taču tā ne vienmēr ir. Viss ir atkarīgs no konkrētā objekta un lielu lomu bioloģiskās kanalizācijas uzstādīšanas procesā spēlē attiecīgajā vietā esošais gruntsūdeņu līmenis un augsnes tips. Darbiem pateicīgos apstākļos bioloģisko kanalizāciju vai septiķi ir iespējams uzstādīt pat 1-2 dienu laikā! Tāpat ir iespējams kanalizāciju atkārtoti uzstādīt citā īpašumā, ja rodas šāda nepieciešamība.

Foto: Publicitātes foto

Noslēgumā

Lai arī bio kanalizācija un septiķis ir vienīgie oficiāli atļautie autonomās kanalizācijas risinājumi vietās, kur nav iespējams pieslēgties centrālajam ūdensvadam, tas nebūt nav vienīgais iemesls, kāpēc apsvērt šādu sistēmu izbūvi. Ilgtermiņā ietaupītie līdzekļi, komforts un sirdsmiers par sistēmas korektu un ilgmūžīgu darbību ir ne mazāk svarīgs iemesls pieteikt konsultāciju un uzzināt iespējamos risinājumus un izmaksas arī savam īpašumam!

Raksts tapis sadarbībā ar uzņēmumu “Eco Tehnoloģijas”. Aicinām iepazīties ar informāciju par uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem vietnē www.ecotehnologijas.lv, lai uzzinātu vairāk par bioloģiskās kanalizācijas vai septiķa uzstādīšanas iespējām arī Jūsu privātīpašumā!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu