Pērnā gada kārotākais īpašums - divistabu dzīvoklis "lietuviešu projektā" (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pirmā ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu renovētā daudzdzīvokļu māja Dzelzavas ielā.
Pirmā ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu renovētā daudzdzīvokļu māja Dzelzavas ielā. Foto: Evija Trifanova/LETA

"Luminor" bankas apkopotā informācija par izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem 2022. gadā liecina, ka pieprasītākais mājoklis pērn bijis divistabu dzīvoklis 464. sērijas mājās jeb tā saucamajos lietuviešu projektos.

Stāsta Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja Inese Kronberga.

Kopumā pērn "Luminor" banka izsniedza finansējumu ap 9000 mājsaimniecībām jauna mājokļa iegādei vai būvniecībai Baltijā,

 un no visiem mājokļu kredītiem Latvijā 39% bija piešķirti dzīvokļa iegādei padomju laikos būvētā sērijveida mājā, kas ir par 5% vairāk nekā gadu iepriekš.

Saskaņā ar sniegto informāciju 2022.gadā vidējā dzīvokļa cena "lietuviešu projekta" mājā ir bija ap 57 tūkstošiem eiro, bet vidējā iegādātā mājokļa platība – ap 50 kvadrātmetriem.

"Luminor" mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais atzīmē, ka pēdējos gados dzīvokļu iegāde padomju ēkās samazinājās, taču pērn šādu darījumu skaits atkal auga. "Iespējams, tas saistīts ar vispārēju dzīves dārdzības pieaugumu, kā dēļ klienti izvēlējās iegādāties lētāku īpašumu, kā arī plašai dzīvokļu pieejamībai "lietuviešu projektos", kas ir izplatīti Rīgas mikrorajonos. Augot būvniecības izmaksām un dzīvokļu cenām jaunajos projektos, kā arī aizdevuma procentu likmēm, daļai klientu tie vairs nav pa kabatai, lai gan ilgtermiņā ir daudz energoefektīvāki un ar mazākām izmaksām par komunālajiem pakalpojumiem," norāda Sausais.

Tomēr pagājušajā gadā pietiekami liela interese bijusi arī par īpašumu iegādi jaunajos projektos, proti, 28% gadījumu klienti iegādājušies īpašumu tieši jaunajos daudzdzīvokļu māju projektos. Vidējā darījuma cena jaunajā projektā pērn bija 130 tūkstoši eiro, bet vidējā dzīvokļa platība no 55 līdz 65 kvadrātmetriem.

Pieaug pieprasījums arī ārpus Rīgas

Saskaņā ar bankas apkopoto informāciju pērn nedaudz palielinājies arī izsniegto aizdevumu skaits īpašumu iegādei ārpus Rīgas un Pierīgas, kopumā tie veidojuši 15% no visiem darījumiem Latvijā.

Populārākās pilsētas mājokļa iegādei reģionos 2022.gadā bijušas Liepāja un Jelgava, kur pieprasījums pēc aizdevuma audzis par vairāk nekā 50%.

"Kopumā lēnām turpina augt kredītu pieprasījums mājokļiem ārpus galvaspilsētas un tās apkārtnes, kamēr dažās pilsētās, piemēram, Liepājā un Jelgavā vēlme iegādāties mājokli izteikti pieaugusi. Novērojumi liecina, ka klienti izvēlas pilsētas un reģionus ar augstāku ekonomisko aktivitāti, labāku infrastruktūru, kā arī ērti pieejamu pakalpojumu klāstu," tendences skaidro Sausais.

Vidējais aizņēmuma apmērs aug

Aizdevuma termiņš 2022. gadā "Luminor" bankas izsniegtajiem mājokļu kredītiem saglabājies iepriekšējā līmenī un vidēji ir 22 gadi, savukārt vidējā kredīta summa augusi par 5 tūkstošiem eiro, t.i., no 82 līdz 87 tūkstošiem.

Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" ir ceturtā lielākā banka Latvijā. 2017.gada oktobrī Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank", savukārt 2019.gada janvāra sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā. Bankas stratēģiskais investors ir ASV investīciju kompānija "Blackstone".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu