No "zeka" līdz simtiem miljonu lielai peļņai jeb "Putina pavāra" virtuves aizkulises

Māris Kūrēns
, TVNET Financenet žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

No Rietumvalstu amatpersonām ne reizi vien dzirdēts, ka Krievijā pastāvošā Vladimira Putina diktatūra tiek dēvēta par “režīmu ar mafijas piesitienu”. Galu galā tam ir pamats, jo biznesmeņi Krievijā pie savām bagātībām nereti tikuši ne tajos “tīrākajos veidos”. Viens no šādiem biznesmeņiem ir kļuvis teju par vienu no galvenajiem Krievijas simboliem karā pret Ukrainu.

Miljardieris Jevgeņijs Prigožins, šķiet, ir cilvēks, uz kuru neattiecas Krievijā rakstītie likumi. Pirms gada, kad Krievija sāka savu vardarbīgo iebrukumu Ukrainā, faktiski uzreiz valsts iestādes sāka “piegriezt skābekli” ikvienam, kurš par karu Ukrainā ziņos “nepatiesas ziņas”, tādējādi “diskreditējot vareno Krievijas armiju”. Ak jā, nedrīkst aizmirst, ka vārds “karš” Putina diktatūras ieskatā ir aizliegts, jo arī diktators spītīgi izmanto terminu “speciālā militārā operācija”.

Tieši Prigožins ir tas, kurš jau vairākus mēnešus nekautrējas kritizēt Krievijas valdību un militāros vadoņus, par to nesaņemot sodu, lai gan ierindas pilsoņiem bargs sods draud pat par neapdomīgu ierakstu sociālajos tīklos.

Tieši “biznesmeņa” Prigožina vadībā Ukrainā karo viņa dibinātā privātā militārā kompānija “Wagner”, kas nu cietumos meklē kaujiniekus, kuri būs gatavi atdot savu galvu par naivām cerībām reiz tikt ārā no ieslodzījuma. Pirmdien internetā nonāca video, kurā Prigožins redzams, cenšoties savervēt jaunus ieslodzītos karam Ukrainā. Šajā laikā viņš izteica virkni skaļu paziņojumu, faktiski nostājoties pret Kremli, piemēram, paziņojot, ka “Krievija nodeva Hersonu”, ka “perspektīvas frontē nav tās labākās”, kā arī - “uz “Wagner” faktiski neattiecas tie likumi, kas darbojas Krievijā”. Kā Prigožins ir spējis iekarot šādu ietekmi?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu