Ekonomists: Kriptovalūtas ir zaudējušas cīņu pret tradicionālo finanšu sistēmu (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Bezseguma nauda, tāda kā kriptovalūtas, faktiski ir zaudējusi cīņu pret tradicionālo finanšu sistēmu. Pēdējo mēnešu laikā investori arvien aktīvāk pievērš uzmanību tradicionālajiem aktīviem, bet pret digitālajiem izturas daudz piesardzīgāk, vēsta “Business Insider”.

Kā norādījis Starptautisko norēķinu bankas vadītājs Agustins Karstens, “tehnoloģijas nav spējušas izveidot alternatīvu uzticamai naudai”.

Kriptovalūtu atbalstītāji nereti uzsvēruši, ka blokķēžu tehnoloģijas ir bijis efektīvs veids, kā atrisināt tradicionālās monetārās sistēmas nepilnības. Piemēram, “Bitcoin” tika raksturota kā digitālā valūta, kas “ļauj efektīvi veikt norēķinus internetā, kā arī ļauj lietotājiem apmainīties ar līdzekļiem, neiesaistot finanšu institūcijas”.

Šķietami pastāvīgā un caurspīdīgā kriptovalūtu sistēma tika uzskatīta par galveno iemeslu, kādēļ daudzi lietotāji nevēlējās (vai nevarēja) izmantot finanšu pakalpojumus, iesaistot trešās personas, tādas kā bankas. Tomēr tagad kļuvis redzams, ka šie šķietamie labumi vairs nepārliecina investorus, jo kriptovalūtas ir ļoti ievainojamas.

Karstens norāda, ka lielā mērā par kriptovalūtu popularitātes un uzticamības kritumu atbildība jāuzņemas bankrotējušajai kriptobiržai FTX, ko amerikāņu prokurori ir raksturojuši kā “vienu no lielākajām krāpniecības shēmām ASV vēsturē”. Tiek norādīts, ka tieši FTX kraha dēļ arvien vairāk valstis visā pasaulē vēlas noteikt regulējumus un noteikumus visai decentralizētajai finanšu sistēmai, tādējādi pasargājot lietotājus no zaudējumiem.

Pagājušais gads kriptovalūtu nozarei jau bija ļoti sarežģīts laiks, jo līdz novembrim lielākās kriptovalūtas zaudēja līdz pat 60% savas vērtības. Novembrī FTX krahs radīja arī uzticības krīzi, kā rezultātā daudzi investori atteicās no investēšanas digitālajos aktīvos.

“Tas pierādīja, ka vēsturiski izveidojusies naudas infrastruktūra, kuras galvgalī ir centrālās bankas, ir ar lielu uzticamības līmeni, kā arī šajā sistēmā esošā nauda ir uzticams aktīvs. Kriptovalūtas noteikti turpinās pastāvēt, taču, lai tās sasniegtu lielu uzticamību, ir jāīstenojas daudziem nosacījumiem,” teica Karstens.

Aprēķināts, ka kopš novembra, kad notika FTX krahs, kriptovalūtu tirgus vērtība ir samazinājusies par aptuveni 200 miljardiem dolāru, kā rezultātā arī investori zaudējuši nozīmīgu daļu no saviem ieguldījumiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu