Eiropa rekordlielā ātrumā spējusi samazināt gāzes patēriņu (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

2022. gadā Eiropā dabasgāzes patēriņš sarucis par 13% jeb par vairāk nekā 70 miljardiem kubikmetru. Tas ir spēcīgākais pieprasījuma kritums pēc dabasgāzes Eiropas vēsturē, liecina Starptautiskās Enerģētikas aģentūras apkopotie dati.

Rūpniecības sektorā pieprasījums pēc gāzes pērn sarucis par 30 miljardiem kubikmetru, gāzes sadales tīklos – par 34 miljardiem kubikemtru, bet elektroģenerācijas sektorā – vēl par sešiem miljardiem kubikmetru.

“Dabasgāzes patēriņš Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Eiropas valstīs samazinājies par aptuveni 13% (vairāk nekā 70 miljardiem kubikmetru. Tas ir straujākais gāzes pieprasījuma samazinājums vēsturē. Rekordlielās gāzes cenas likušas panākt bezprecedenta pieprasījuma kritumu rūpniecības nozarē, tāpat pieprasījumu ievērojami ietekmējuši siltie laikapstākļi, kā rezultātā gāzes sadales tīkli izmantojuši mazāk šī resursa,” teikts Starptautiskās Enerģētikas aģentūras ziņojumā.

Vislielākais gāzes pieprasījuma kritums reģistrēts pagājušā gada ceturtajā ceturksnī, kad pieprasījuma apjoms nokritās par 20% (līdz 33 miljardiem kubikmetru), salīdzinot ar analoģisku laika periodu 2021. gadā.

Paredzams, ka 2023. gadā pieprasījums pēc gāzes Eiropā samazināsies par vēl 3%. Tas būs saistīts ar atjaunīgo energoresursu lomas pieaugumu, kā arī lielāku kodolenerģētikas pielietojumu Francijā. Rūpniecībā pieprasījums pēc gāzes gan pieaugs – par teju 10%, liecina aģentūras prognozes.

Paredzams, ja pilnībā tiks apturētas dabasgāzes piegādes no Krievijas un palielināsies konkurence par sašķidrināto dabasgāzi (LNG), tad pieprasījums varētu kristies straujāk – līdz 8%.

Kopumā Eiropas Savienība pagājušajā gadā ieekonomēja ap 12 miljardiem eiro pēc atteikšanās no Krievijas gāzes. Pagājušā gada laikā gāzes imports Eiropas Savienībā samazinājās par 5%, bet Krievijas gāzes apjoms Eiropas tirgū saruka līdz 16%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu