Ar lietotni "eParaksts mobile" varēs apstiprināt maksājumus bankās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Mobilās lietotnes "eParaksts mobile" jaunākajā versijā pieejama iespēja apstiprināt maksājumus bankās, informē VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) pārstāvji.

Vienlaikus LVRTC pārstāvji norāda, ka šobrīd vairākas bankas gan vēl veic šīs iespējas ieviešanu un testēšanu internetbankās.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols min, ka šis ir būtisks uzlabojums, kas lietotni "eParaksts mobile" padara par sadzīvisku rīku ikdienas lietošanai ikvienam neatkarīgi no nodarbošanās.

"Šī funkcionalitāte papildina abas šobrīd plaši lietotās - e-Identitātes apliecināšanu, kā arī dokumentu parakstīšanu," pauž Ozols.

Savukārt Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre atzīmē, ka, apzinoties pastāvošos kiberdrošības riskus un ģeopolitisko situāciju, ir būtiski nodrošināt ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespēju droši un uzticami apliecināt savu identitāti digitālajā telpā. Vienlaikus sadarbība starp valsti un finanšu sektoru digitalizācijas jautājumos ir nozīmīga, lai radītu informācijas tehnoloģiju risinājumus, kas sabiedrībai un uzņēmumiem palīdz veiksmīgi virzīties cauri informācijas laikmetam ceļā uz digitālo nākotni.

"eParaksts mobile" lietotāji ir aicināti atjaunināt lietotni uz tās jaunāko versiju, jo līdzšinējā lietotnes versija maksājumu apstiprināšanas iespēju nepiedāvās. Pēc tam lietotnē jāizdzēš un no jauna jāizsniedz e-Identitāte. Nepieciešamās darbības aizņems aptuveni piecas minūtes. Pirms e-Identitātes dzēšanas lietotāji ir aicināti "eParaksts mobile" vai portālā "eParaksts.lv" savā profilā pārliecināties, ka ir apstiprinājuši līguma izmaiņas vai atsevišķos gadījumos - arī parakstījuši pakalpojuma līguma grozījumus.

Veidojot jaunu e-Identitāti, "eParaksts mobile" lietotāji izveidos jaunu PIN1 un PIN 2, kas nodrošinās maksājumu apstiprināšanu bankās. Līdz šim lietotājiem nebija jāizmanto PIN2, tāpēc ikvienam tas būs jāizveido no jauna. eParaksta parole, ko "eParaksts mobile" izmanto dokumentu parakstīšanai, lietotājiem nav jāmaina.

Gadījumā, ja persona nebūs apstiprinājusi līguma izmaiņas vai parakstījusi līguma grozījumus, maksājumu apstiprināšanas funkcionalitāti nebūs iespējams izmantot.

Vienlaikus LVRTC informē, ka atbilstoši Eiropas Komisijas atzinumam ir pilnveidota mobilā lietotne "eParaksts mobile", tādējādi nodrošinot, ka lietotāji varēs piekļūt visiem Eiropas Savienības dalībvalstu publiskajiem e-pakalpojumiem, tostarp tiem pakalpojumiem, kuriem piekļuve noteikta tikai ar augstas uzticamības elektroniskās identifikācijas līdzekļiem. Šīs izmaiņas stāsies spēkā pēc tam, kad Eiropas Komisijas ekspertu sadarbības tīkla sanāksmē tiks pieņemts šāds lēmums. Ieviestās izmaiņas ietekmēs tos lietotājus, kuri vēlēsies lietot "eParaksts mobile" publisko pārrobežu e-pakalpojumu saņemšanai. Arī šīs izmaiņas lietotājiem būs spēkā pēc lietotnes atjaunošanas un e-Identitātes izveides.

LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators valstī.

Uzņēmuma apgrozījums 2021.gadā bija 22,065 miljoni eiro, bet peļņa - 4,627 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. LVRTC pārvalda valstij piederošās mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" daļas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu