ANO: Nikaragvā pastrādāti noziegumi pret cilvēci (5)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Daniels Ortega
Daniels Ortega Foto: AFP/SCanpix

Nikaragvas prezidenta Danielas Ortegas valdība sodījusi ar nāvi vismaz 40 cilvēkus un aizliegusi slimnīcām sniegt medicīnisko palīdzību demonstrantiem, kas ievainoti protestos pret valdību, ceturtdien paziņojuši ANO cilvēktiesību eksperti.

ANO Cilvēktiesību ekspertu grupa Nikaragvas jautājumos paziņoja, ka notikušo var uzskatīt par noziegumu pret cilvēci.

Pēc 2018.gada protestiem Ortega ieslodzīja savus oponentus un pasludināja par pretlikumīgām pilsoniskās grupas, kas, viņaprāt, iesaistītas ārvalstu organizētā sazvērestībā pret viņu.

ANO ekspertu grupas sagatavotajā ziņojumā, kas ceturtdien tika prezentēts Ženēvā, Ortegas valdība nosodīta arī par to, ka atņēmusi pilsonību 222 oponentiem, iesēdinājusi viņus lidmašīnā un nosūtījusi uz ASV.

Ortegas valdība ir iesaistījusies "ārpustiesas nāvessodu izpildē, patvaļīgā aizturēšanā, spīdzināšanā un citās nežēlīgās, necilvēcīgās vai pazemojošās darbībās", teikts ziņojumā.

Ortegas valdība neatzīst ANO Cilvēktiesību ekspertu grupu Nikaragvas jautājumos.

Ziņojumā secināts, ka 70% līdz 80% no demonstrantu nāves gadījumiem izraisījuši šaujamieroči un lielākā daļa ievainojumu bijuši vitāli svarīgās ķermeņa zonās.

Ziņojumā teikts, ka slepkavībās iesaistīta Ortegas vadītā partija Sandīnistu nacionālās atbrīvošanas fronte, tās jaunatnes organizācija, valdības darbinieki, bijušās militārpersonas un ielu bandu locekļi, kurus savervējuši cilvēki, kas saistīti ar augsta ranga amatpersonām.

Policija un ārsti pieprasīja, lai tuvinieki paraksta dokumentus, ar kuriem atsakās no tiesībām uz upuru līķu autopsiju un tiesībām iesniegt kriminālsūdzību par nāves gadījumiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu