Jaunie Maska plāni sarūgtinājuši investorus; "Tesla" akciju vērtība būtiski kritusies (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

“Tesla” akciju vērtība pieredzēja kritumu pēc Īlona Maska prezentācijas investoru dienā. Investori četru stundu ilgajā prezentācijā tā arī nedzirdēja to, ko gaidīja, – vismaz kādu jaunu informāciju par jauno, 25 tūkstošus dolāru vērto elektromobili, ko jau otro gadu sola Masks. Akciju vērtība kritās par 6,8%.

Tāpat Masks jau iepriekš solījis desmitkāršot ražošanas apjomus līdz 2030. gadam, taču – arī tas investoriem ir neatbildēts jautājums, kā Masks to plāno panākt.

Prezentācijā Masks lielu uzmanību pievērsis enerģētikai, kas ir ļoti nozīmīga elektroautomobiļu nozarei. Viņš solījis samazināt ražošanas laikā radīto kaitīgo izmešu apjomu par 50%, kā arī Masks nāca klajā ar citiem paziņojumiem. Piemēram, “Tesla” jaunos elektroautomobiļus komplektēs jaunā rūpnīcā Meksikā.

Uzņēmumam būs pašiem savs litija avots – jau pēc gada Teksasā tiks pabeigta rūpnīca, kur tiks īstenota litija bagātināšana. Jaunajos “Tesla” motoros būs magnēti bez retzemju elementiem. Tāpat “Tesla” plāno koncentrēties uz jaunu darbības virzienu – veidot siltumsūkņus dzīvojamo māju termoregulācijai.

“Tas, ka Masks iezīmēja ceļu pretim ilgtspējīgai enerģētikai, ir ļoti labi. Taču investori vēlējās dzirdēt, kā kompānija nodrošinās ilgtspējīgu peļņu ātri augošā tirgū,” “Bloomberg” citē auto ziņu portāla “Edmunds” izpilddirektori Džesiku Koldvelu.

Pirmdien Masks atkal bija kļuvis par bagātāko cilvēku pasaulē. Maska bagātība pieauga, pateicoties viņa elektromobiļu ražotājkompānijas "Tesla Inc." akcijas cenas kāpumam šogad par gandrīz 70%. Salīdzinājumā ar 6.janvārī sasniegto vienas dienas minimumu "Tesla" akcijas cena ir pieaugusi par gandrīz 100%.

Tomēr pēc prezentācijas akciju vērtība kritās par teju 7%, un tas ietekmēja arī Maska bagātības. Piektdien Masks atkal ir otrais bagātākais cilvēks pasaulē, pirmo vietu ieņemot franču biznesmenim Bernāram Arno.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu