Zelenska līderības recepte: kas bijušo komiķi padarījis par efektīvu kara laika līderi

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pēc ukraiņu pieprasījuma Volodimirs Zelenskis acumirklī no miera nesēja pārvērtās par kara laika prezidentu. Izdevums “Forbes” pētīja, kādas ir Zelenska līderības sastāvdaļas kara pirmā gada laikā.

Krievijas iebrukuma pirmajās dienās Černihivas apgabala administrācijas vadītājs Vjačeslavs Čauss zvanīja Zelenskim. “Ienāk daudz krievu tanku. Vajag uzspridzināt tiltu!” klausulē kliedza Čauss. – “Spridziniet, kāpēc jūs man zvanāt?” – atbildēja Zelenskis. “Tas taču ir “Lielās būvniecības” tilts,” precizēja Čauss. – “Mums tagad ir jauna programma – Lielais karš!” atteica prezidents.

Šo dialogu teju gadu pēc iebrukuma sākuma atstāstīja Zelenska pārstāvētās partijas “Tautas kalps” (“Sluha narodu”) frakcijas vadītājs Dāvids Arahamija. Viņš bija viens no nedaudzajiem, kurš jau kopš kara pirmajām dienām kopā ar prezidentu uzturējās bunkurā vienā no valdības ēkām. Pēc viņa teiktā, pat tad šis dialogs daudziem lika pasmaidīt.

Tomēr 2022. gada februāra beigu dienās un marta sākumā joki nevienam nebija prātā. Okupanti tuvojās Kijivai, Harkivai, Sumiem, Mikolajivai, bet Hersona jau bija zaudēta, bet Mariupole – ielenkta. Nebija skaidrs, ar ko tas viss beigsies.

Gadu vēlāk Ukraina ir labākā situācijā – atbrīvota puse no teritorijām, kuras krievi okupēja pirmajās iebrukuma nedēļās, ir izveidojusies arī spēcīga Rietumvalstu koalīcija, kas piegādā Ukrainai ieročus. Pirms gada par ko tādu Ukrainā pat neatļāvās sapņot. Visi Krievijas centieni pārtvert iniciatīvu kaujas laukā ir saskārušies ar spēcīgu Ukrainas spēku pretestību.

“Zelenskis izrādījās pārsteidzoši labs kara laika prezidents. Daudz efektīvāks nekā miera laikā,” saka Hārvarda universitātes Ukrainas pētniecības centra direktors Serhijs Plohijs. 2023. gada janvārī viņš pabeidza grāmatu “Krievijas-Ukrainas karš: vēstures atgriešanās”. Tajā Zelenska darbību labi novērtējuši pat politiskie oponenti.

Lai noskaidrotu, kāda ir bijusi Zelenska līderības recepte kara pirmajos 12 mēnešos, “Forbes” runāja ar Zelenskim pietuvinātajiem politiķiem, karavīriem, diplomātiem, deputātiem, politologiem un vēsturniekiem, kuri daudz laika pavadījuši ar prezidentu un Ukrainas militāro vadību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu