"Silicon Valley Bank" krahs - vērienīgākais ASV bankas sabrukums kopš 2008.gada

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Peter Morgan

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka Savienoto Valstu banku sistēma ir drošībā pēc bankas "Silicon Valley Bank" (SVB) pēkšņās maksātnespējas.

"Amerikāņi var būt pārliecināti, ka banku sistēma ir drošībā. Jūsu noguldījumi jums būs pieejami, kad būs tāda vajadzība," Baltajā namā sacīja Baidens, komentējot pašreizējo situāciju ASV finanšu sektorā.

Vienlaikus Baidens norādīja, ka SVB glābšanas gadījumā nodokļu maksātāju nauda netiks izmantota.

Lai arī valdība nodrošina, ka SVB noguldītāji spēs atgūt savus līdzekļus, "nodokļu maksātājiem nebūs jāuzņemas nekādi zaudējumi. Nepieciešamā nauda tiks iegūta no nodevām, ko bankas iemaksā noguldījumu apdrošināšanas sistēmā," skaidroja Baidens.

Tāpat ASV prezidents pavēstīja, ka lūgs pieņemt stingrākus banku regulējošus noteikumus, bet SVB vadītāji tiks atlaisti.

"Es lūgšu Kongresu un banku regulatorus stiprināt bankām piemērojamos noteikumus, lai nodrošinātu, ka līdzīgs bankas sabrukums vairs neatkārtotos," uzsver Baidens.

Kā ziņots, ASV finanšu uzraudzības iestādes piektdien apturēja Savienoto Valstu 16.lielākās bankas SVB darbību, lai aizsargātu noguldītājus. Bankas nodaļas darbu atsāks pirmdien federālo iestāžu kontrolē.

Šis solis sperts, lai apturētu panikas izraisīto līdzekļu izņemšanu no SVB un aizsargātu noguldījumus, kas nepārsniedz 250 000 dolāru, un iegūtu laiku potenciālā bankas pircēja atrašanai.

SVB maksātnespēja ir vērienīgākais ASV bankas sabrukums kopš 2008.gada.

Pagājušās nedēļās nogalē finanšu problēmu dēļ tika apturēta Ņujorkas bankas "Signature Bank" darbība. Šajā bankā apmēram trešdaļa noguldījumu ir kriptovalūtās.

Komisārs: ASV "Silicon Valley Bank" sabrukums nerada draudus ES banku sistēmai

ASV bankas "Silicon Valley Bank" (SVB) sabrukums nerada vērā ņemamus draudus Eiropas Savienības (ES) banku sistēmai, pirmdien paziņoja ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni.

"Netiešas ietekmes iespēja ir jānovēro, taču šobrīd mēs to neuzskatām par būtisku risku," žurnālistiem Briselē sacīja Džentiloni.

Viņš teica, ka SVB sabrukuma ietekme uz globālajiem akciju tirgiem, kuros krītas banku akciju cenas, bijusi paredzama, taču piebilda: "Es nedomāju, ka pastāv reāls risks, ka [SVB sabrukumam] varētu būt negatīva ietekme [uz bankām] Eiropā".

Situācija "tiek novērota ciešā sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku", piebilda Džentiloni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu