Viens no "ChatGPT" radītājiem brīdina par mākslīgā intelekta iespējamajiem riskiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Uzņēmums “OpenAI” ir zināms kā interneta sensācijas - mākslīgā intelekta (MI) rīka “ChatGPT” radītājs. Kompānijas vadītājs Sems Altmans brīdinājis, ka šī tehnoloģija rada arī reālus riskus, vēsta “The Guardian”.

Altmans uzsvēris, ka MI tehnoloģijas attīstīšanā jāiesaistās plašai sabiedrības daļai – ne tikai tehnoloģiju entuziastiem un IT speciālistiem, bet arī varasiestādēm. Tas nepieciešams, lai radītu kārtību, kā aizsargāt sevi pret iespējamām negatīvām sekām, ko cilvēcei var radīt MI.

“Mums ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Es domāju, ka cilvēki apzinās, ka esam nedaudz nobijušies,” sacīja Altmans intervijā “ABC News”.

“Manas bažas daļēji ir saistāmas ar to, ka šie MI valodas modeļi var tikt izmantoti liela mēroga dezinformācijas kampaņu veidošanā. Tagad šie rīki kļūst arvien gudrāki un prot uzrakstīt labākus programmatūras kodus, tādējādi MI rīkus potenciāli var izmantot arī kiberuzbrukumos,” pauda Altmans.

Neraugoties uz bažām, uzņēmējs uzsver, ka “MI ir labākā tehnoloģija, ko cilvēcei ir izdevies radīt līdz šim”.

Altmana brīdinājumi izskanējuši neilgi pēc tam, kad viņa vadītais “OpenAI” laidis klajā jaunāko sava MI valodas modeļa GPT-4 versiju. Ņemot vērā, ka oriģinālais “ChatGPT” tika laists klajā vien pirms četriem mēnešiem, tā kļuvusi par ātrāk augošo plaši patērēto programmu vēsturē.

Intervijā Altmans atzina, ka jaunā versija nav perfekta, jo “tai izdevās gūt 90% no maksimāli iespējamā rezultāta vidusskolas eksāmenos”. Lielākās bažas ir par to, ka mākslīgais intelekts ar laiku aizstās nepieciešamību pēc cilvēka intelekta iesaistes dažādos procesos. Altmans gan uzsvēra, ka mākslīgais intelekts pats nevar darboties autonomi, jo ir nepieciešami cilvēki, kuriem ir jādod komandas un jākontrolē šī tehnoloģija.

“Tas gaida kādu, kurš dos norādes. MI ir rīks, kas lielā mērā ir atkarīgs no cilvēka kontroles,” sacīja Altmans.

Altmans gan norādīja, ka jaunākā GPT versija savās atbildēs nereti izmanto dedukcijas metodi, kā dēļ atbildes uz pieprasījumiem var būt arī visai dīvainas.

“Tesla” un “Twitter” vadītājs, miljardieris Īlons Masks bija viens no pirmajiem investoriem “OpenAI”. Viņš vairākkārt brīdinājis, ka “MI ir kļuvis par bīstamāku lietu nekā kodolieroči”.

Masks pauda bažas, ka “Microsoft”, kas integrē “ChatGPT” savās lietotnēs, piemēram, meklētājā “Bing”, ir lielā mērā atteikusies no ētikas nodaļas pakalpojumiem.

“Nedrīkst novērtēt MI par zemu, tā var būt liela problēma. Vairāk nekā 10 gadus esmu aicinājis izveidot regulējumu likumdošanas līmenī, lai MI neradītu nekādus drošības apdraudējumus,” decembrī paziņoja Masks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu