No krievu naudas sāk atbrīvoties arī "drošais patvērums" Apvienotie Arābu Emirāti (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Krievijas lielākais Tuvo Austrumu "ofšors" - Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) -, uz kuru turīgie pilsoņi pērn masveidā pārvietoja aktīvus, cenšoties slēpties no rietumvalstu sankcijām, pārstājis būt par "drošu patvērumu" Krievijas izcelsmes naudai.

Izdevums "Forbes", atsaucoties uz anonīmiem avotiem, vēsta, ka otra lielākā AAE banka - "Emirates NBD" - sākusi bloķēt Krievijas klientu investīciju kontus.

Tās noteiktie ierobežojumi attieksies uz krieviem, kuri nav Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas vai Šveices rezidenti. Viņu aktīvi, pat ja viņi ir AAE rezidenti, tiks pārskaitīti uz atsevišķu segregētu kontu ar ierobežojumiem skaidras naudas izņemšanai.

Kāds baņķieris, kurš vēlējies palikt anonīms, "Forbes" pastāstījis, ka uz ENBD investori iepriekš masveidā pārsūtīja aktīvus, kas tika glabāti Eiropas depozitārijos. Eiropā šie aktīvi ir de facto bloķēti: ir aizliegts saņemt dividendes un kuponus, kā arī ienākumus no to pārdošanas. Vienīgais veids, kā atgūt tiesības rīkoties ar saviem aktīviem, bija pārcelt portfeli no Eiropas uz krieviem "draudzīgu" jurisdikciju, un daudzi izvēlējās AAE.

Izskanējis, ka Krievijas uzņēmumu skaits šajā valstī pērnā gada laikā pieaudzis gandrīz 7 reizes – šobrīd to ir aptuveni 4000 pretstatā, kamēr pirms gada vien 700. 

Taču šobrīd izskatās, ka atelpas mirklis Krievijas bagātniekiem bijis īss, jo AAE pārejot uz Eiropas noteikumiem.

"Tas, ko teica banka, nozīmē, ka ENBD Krievijas klienti vairs nesaņems nekādus maksājumus par saviem portfeļiem — ne ieņēmumus no pārdošanas, ne dividendes, ne kuponus," skaidro "Forbes" avots. Tāpat viņš neizslēdz, ka ENBD piemēram sekos arī citas bankas AAE.

Savukārt izdevumam "Moscow Times" advokātu biroja "Pen&Paper" speciālā padomniece sankciju jautājumos Kira Vinokurova skaidrojusi, ka tas faktiski nozīmē to, ka krievu nauda tiek pārskaitīta uz atsevišķu kontu, no kura vairs nav iespējams izņemt līdzekļus. "Šis ENBD pasākums ir saistīts ar bloķējošu sankciju noteikšanu vairākām Krievijas bankām un brokeriem, kā arī Krievijas Nacionālo norēķinu depozitārijam."

Krievijas bagātieku masveida pārcelšanās ar visiem saviem aktīviem uz AAE iepriekš bija radījusi ASV sašutumu, un saistībā ar to ir notikušas pat trīs ASV amatpersonu delegāciju vizītes uz AAE, lai pārliecinātu par sankciju ieviešanu pret Krieviju. 

"Forbes" vēsta, ka pēdējā šāda vizīte notikusi janvārī, un tajā ASV finanšu ministra vietnieks un finanšu izlūkošanas darbinieks Braiens Nelsons brīdinājis AAE amatpersonas par gatavību noteikt sankcijas arī uzņēmumiem un privātpersonām, kas palīdz apiet pret Krieviju vērstos pasākumus. Dažas dienas pēc Nelsona vizītes Krievijas "Sberbank" bija spiesta slēgt meitasuzņēmumu AAE, savukārt divas nedēļas vēlāk vietējais regulators atņēma bankas licenci arī "MTS-Bank" meitasuzņēmumam.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu