Sudānā atsākušās kaujas un gaisa uzlidojumi

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sudānas galvaspilsētā trešdien pastiprinājušās apšaudes un gaisa uzlidojumi, sadursmēm armijas un ietekmīga paramilitārā grupējuma starpā turpinoties jau piekto dienu.

Otrdien neveiksmi cieta trešais mēģinājums panākt pamieru starp armiju un grupējumu Ātrā atbalsta spēki (RSF).

Kopš kauju sākšanās dzīvību zaudējuši aptuveni 270 cilvēki un 2600 tikuši ievainoti, liecina ANO dati.

Tūkstošiem civiliedzīvotāju slēpjas savās mājās un dzīvokļos, baidoties iziet uz ielas. Daudzos mājokļos nav elektrības, un cilvēki nevar piekļūt pārtikai, dzeramajam ūdenim un zālēm.

Pēdējo mēnešu laikā ir pieaudzis saspīlējums starp Sudānas armiju un RSF saistībā ar nespēju vienoties, vai paramilitāro vienību integrēt valsts armijā un kam vajadzētu procesu uzraudzīt. Spēku apvienošana ir nozīmīgs nosacījums neparakstītajā Sudānas pārejas administrācijas līgumā.

Cīņa par varu starp Sudānas armijas vadītāju Abdelfatahu al Burhanu un viņa vietnieku, RSF komandieri Mohammedu Hamdanu Daglo sestdien izvērtās nāvējošā vardarbībā.

Abas Sudānas karojošās puses paziņojušas, ka kontrolē stratēģiski nozīmīgas vietas galvaspilsētā Hartūmā un citur valstī, bet šos apgalvojumus nav bijis iespējams apstiprināt.

Analītiķi uzskata, ka Hartūmā notiekošās kaujas ir bezprecedenta un var ieilgt, neraugoties uz reģionāliem un globāliem aicinājumiem uz pamieru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu