Kā uzņemt satriecošus foto ar viedtālruni

Piedāvā Samsung
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Dagne Puncule

Pateicoties inovatīvām tehnoloģijām, kas iestrādātas jaunākās paaudzes viedtālruņos, lai uzņemtu profesionāla līmeņa foto, nav nepieciešams fotoaparāts. Atliek apgūt pāris vienkāršus ieteikumus, kas palīdzēs pilnveidot fotografēšanas prasmes. Turklāt, sekojot līdzi padomiem, varēsi uzņemt iespaidīgus foto arī nakts stundās, piemēram, iemūžinot ziemeļblāzmu vai naksnīgās debesis un zvaigznājus.

Samsung Galaxy viedtālruņu lietotāji, izmantojot novatorisku kameras lietotni Expert RAW var uzņemt īpaši augstas kvalitātes attēlus. Attēli tiks saglabāti gan JPEG, gan RAW (Linear DNG 16-bit) formātā. Atšķirībā no JPEG, kas saspiež fotoattēlus, lai saglabātu faila lielumu, RAW faili saglabā sākotnējos nesaspiestos attēla datus no kameras sensora. Tas pēcāk ļauj daudz detalizētāk rediģēt un profesionāli apstrādāt attēlus tādās lietotnēs kā Lightroom un Snapseed. Expert RAW lietotni atbalsta šādi Galaxy viedtālruņi: Galaxy S22 un S23 sērijas viedtālruņi, Galaxy Note 20 Ultra Galaxy Fold 2, Galaxy Fold 3, Galaxy Fold 4, Galaxy Flip 3, Galaxy Flip 4 un Galaxy S20 Ultra. Lietotni iespējams lejupielādēt Galaxy Store.

Pirms sākt fotografēt, izmantojot Expert RAW, jāapgūst pāris kameras iestatījumi, lai tos varētu atbilstoši pielāgot. ISO ļauj regulēt gaismas līmeni un, pielāgojot šo uzstādījumu, arī vājā apgaismojumā uzņemtie attēli būs izteiksmīgāki, savukārt shutter speed jeb slēdža ātrums ir laiks, kurā kameras sensors, uzņemot attēlu, tiek pakļauts gaismai. Ja tiek fotografēti kustībā esoši objekti, lai tie nebūtu izplūduši, slēdža ātrumam ir jābūt mazākam. EV ir vispārīga ekspozīcijas kompensācijas funkcija, kas koriģēs citus automātiskos iestatījumus. Ja tā būs pozitīva (ar + zīmi), attēls būs labāks, ja vērtība būs negatīva (- zīme) attēla kvalitāte būs sliktāka. Focus jeb fokusa funkcija ļauj manuāli pielāgot vēlamo fokusu, izceļot to attēla daļu, uz kuru būs vērsts kameras fokuss. Savukārt, WB jeb white balance ļaus pielāgot toņus – paspilgtināt baltos un zili vēsos toņus, vai arī padarīt attēla toņus siltākus. Ņem vērā, ka īpašās fotoattēlu opcijas tiek aktivizētas tikai tad, ja ir iestatīta 12MP izšķirtspēja.

Kā uzņemt vairākas ekspozīcijas fotoattēlus

Vairākas ekspozīcijas (multiple exposures) nozīmē viena fotoattēla uzņemšanu, uzkrājot un apvienojot dažādus attēlus ar vairākām ekspozīcijām vienā attēlā. Ja izvēlēsies nepārtrauktu attēlu uzņemšanas režīmu, noteiktais ekspozīciju skaits tiks uzņemts nepārtraukti ar regulāriem intervāliem. Bet, ja izvēlēsies manuālo režīmu, attēlus varēsi uzņemt pa vienam, kad vien vēlies un apvienot dažādus kadrus vienā.

Fotogrāfe Dagne Puncule ļāvās eksperimentiem un iemūžināja iespaidīgus attēlus ar Samsung Galaxy S23 Ultra, izmantojot Expert RAW lietotni. Attēli uzņemti mainot ekspozīciju skaitu un slēdža ātrumu (no manuālā un nepārtraukto).

Kā uzņemt astrofotogrāfiju

Lietotnē iestrādāts īpašs astrofotogrāfijas režīms, kas ļaus iemūžināt zvaigznājus. Atver lietotni Expert RAW, pēc tam iestatījumu sadaļā ieslēdz “Īpašās fotoattēlu opcijas”. Lietotnes labajā stūrī būs redzama zvaigznāju ikona, uzspied uz tās un tiks aktivizēts astrofotogrāfijas režīms. Pielāgojiet fokusu, baltā balansu un ekspozīcijas laiku, būs iespējams iemūžināt naksnīgās debesis un debess objektus. Ja atlasīsi opciju Sky Guide, tiks parādīts attēlā esošo zvaigznāju ceļvedis.

“Izmantoju kameras funkciju Expert RAW un izvēlējos astrofoto 10 min. garumā. Ja nav laika gaidīt 10 minūtes, tad var izvēlēties iestatīt uz 4 vai 7 minūtēm. Jāsaka, ka rezultāts nebūs tik izteikts un iespaidīgs kā izmantojot šo funkciju uz 10 minūtēm. Izvēlējos manuāli iestatīt fokusu uz zvaigznēm un fokusa rādītājs bija 0,8. Pēc 10 min., aplūkojot attēlu sekoja mans pārsteigums par rezultātu – esmu pozitīvā šokā par attēlu, kādu iemūžināju ar Samsung Galaxy S23 Ultra,” stāsta dabas fotogrāfs Kārlis Buškevics.

Visi rakstā izmantotie uzņemti ar Samsung Galaxy S23 Ultra. Papildu informācija par lietotni un padomi, kā iestatīt režīmus, pieejami šeit. Uzzini vairāk par jaunajiem Samsung Galaxy S23 sērijas viedtālruņiem un citām Galaxy ekosistēmas ierīcēm, kas palīdzēs atklāt jaunu pasauli un piedzīvot episkus mirkļus!

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu