Ventspilī vēlas ierīkot Latvijas Kara flotes admirālim Spādem veltītu pieminekli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Teodors Spāde
Teodors Spāde Foto: karamuzejs.lv/

Ventspilī vēlas ierīkot Latvijas Kara flotes admirālim Spādem veltītu monumentālu mākslas objektu, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija.

Ventspils Komunālā pārvalde bija izsludinājusi iepirkumu par metu izstrādi Latvijas Kara flotes admirālim Teodoram Spādem veltīta monumentāla mākslas objekta izveidei Ostas ielas promenādē. Pašvaldībā vēlas atrast tādas idejas, kas atklātu Spādes personību un profesionālo darbību.

Monumenta novietne paredzēta Ostas ielas promenādē, vietā, kur paveras skats uz Ventspils ostu un jūras vārtiem, simboliski raksturojot Spādes plašo darbības vērienu. Izraudzītā novietne atrodas Ostgalā, valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa - Ventspils pilsētas vēsturiskā centra aizsardzības zonā, un robežojas ar vēsturisko Kr. Valdemāra ielas apbūvi, ostas darbnīcām un jaunizbūvēto Ostas ielas labiekārtojumu ar jūrniecības eksponātiem.

Iecerētajam Teodora Spādes monumentam jārespektē vēsturiskās apbūves konteksts un izveidotā labiekārtojuma koncepcija, kas integrē Ventspils ostas industriālo mantojumu laikmetīgā pilsētvidē, vienlaikus veidojot vizuāli un simboliski izteiksmīgu akcentu minētā Ostas ielas posma noslēgumā. Paredzētās novietnes teritorijā esošo labiekārtojumu meta autors var daļēji vai pilnībā pārveidot, atbilstoši meta koncepcijai.

Konkursa mērķis bija iegūt iespējami vairāk mākslinieciski augstvērtīgus metus Spādem veltīta monumentāla mākslas objekta izveidei, kā arī izvēlēties metu konkursa uzvarētāju, kas izgatavos pieminekli.

No konkursa dalībniekiem tika sagaidīts pieminekļa mets un devīze - četru burtu un četru arābu ciparu kopa - atšifrējama brīvā formā, kas ietver ziņas par autoru.

Tika paredzēts, ka konkursa uzvarētājs/pirmās vietas ieguvējs saņems uzaicinājumu piedalīties sarunu procedūrā par skulptūras izgatavošanu. Žūrijas komisija varēja lemt arī par pārējo godalgoto vietu ieguvēju aicināšanu uz sarunu procedūru.

Konkursā godalgu fonds bija 5000 eiro, plānojot pirmās vietas ieguvējam piešķirt 2000 eiro naudas prēmiju.

Konkursā piedalījās pieci dalībnieki. Lielākā prēmija 1500 eiro apmērā piešķirta Kasparam Līdumam. Liene Mackus saņēma 1000 eiro, savukārt Uldis Kurzemnieks, Māris Grosbahs, Elīna Lazdiņa - katrs pa 500 eiro.

Tomēr neviens no projektiem žūrijas komisijā netika atzīst par īstenojamu, līdz ar to pirmā vieta piešķirta netika. Metu konkurss tiks rīkots atkārtoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu