Eiropas Savienība atcēlusi Izraēlā plānoto Eiropas dienas pasākumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CORINNA KERN

Eiropas Savienības (ES) delegācija Izraēlā atcēlusi ikgadējo Eiropas dienas pasākumu, ko ES rīko Telavivā, jo tajā būtu piedalījies Izraēlas nacionālās drošības ministrs Itamars Bengvirs.

"ES delegācija Izraēlā ar nepacietību gaida Eiropas dienas svinēšanu 9.maijā, kā mēs to darām katru gadu. Diemžēl šogad mēs esam nolēmuši atcelt diplomātisko pieņemšanu, jo mēs nevēlamies nodrošināt platformu nevienam, kura uzskati ir pretrunā ar vērtībām, par kurām iestājas ES," delegācija pirmdien paziņoja tviterī.

Kultūras sarīkojums Izraēlas sabiedrībai tomēr notiks.

Vēl pirms šī paziņojuma ES augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels Briselē paziņoja: "Mums šobrīd ir iekšējās konsultācijas, kā arī konsultācijas ar mūsu dalībvalstīm par to, kā risināt šo situāciju, jo mēs neatbalstām Bengvira politiskos uzskatus, mēs neatbalstām viņa partijas politiskos uzskatus, jo tie ir krasā pretrunā ar tām vērtībām un principiem, par kuriem iestājas ES un kam tā tic."

Sākotnēji bija paredzēts, ka Bengvirs sarīkojumā otrdien Telavivā pārstāvēs savas valsts labējā spārna reliģisko valdību.

Kā teikts viņa biroja paziņojuma, bija plānota uzruna par "kopīgās cīņas pret terorismu svarīgumu".

Pēc pasākuma atcelšanas Bengvirs apliecināja: "Ir žēl, ka ES, kas apgalvo, ka pārstāv demokrātiskas un multikulturālas vērtības, apklusina cilvēku tik nediplomātiskā veidā".

Bengvirs savulaik notiesāts par rasismu pret arābiem un galēji labējas ebreju teroristiskas organizācijas atbalstīšanu. Viņš arī cenšas valdībā panākt stingrāku kursu pret palestīniešiem.

Eiropas dienā tiek atzīmēta 1950.gada 9.maija deklarācijas parakstīšana, kurā tika iezīmēts plāns, lai panāktu paliekošu mieru pēckara Eiropā. Tā tiek uzskatīta par sākumu valstu kopībai, kas tagad ir ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu