Putnu gripas ierobežošanai pagarinās pastiprinātos biodrošības pasākumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Gailis un vistas kūtī.
Gailis un vistas kūtī. Foto: Zane Bitere/LETA

Pastiprināto biodrošības pasākumu termiņu mājputnu novietnēs augsti patogēnās putnu gripas ierobežošanai plānots pagarināt līdz 31.maijam, informēja Zemkopības ministrija (ZM).

Ministrijā informēja, ka priekšlikumu plānots iesniegt izskatīšanai 16.maija Ministru kabinetā sēdē.

Šāds lēmums pieņemts, ņemto vērā esošo situāciju valstī ar augsti patogēno putnu gripu, kā arī faktu, ka Pārtikas veterinārais dienests (PVD) katru dienu saņem jaunus ziņojumus no iedzīvotajiem par atrastiem beigtiem savvaļas ūdens putniem.

Ministrijā norādīja, ka daudzviet ir paņemti arī paraugi laboratoriskajiem izmeklējumiem, taču pagaidām nevienā citā gadījumā bez Daugavpils un Krāslavas putnu gripa nav konstatēta.

PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītājas vietniece Rudīte Bērziņa norādīja, ka kopš 1.aprīļa, kad stājās spēkā paaugstinātas biodrošības prasības mājputnu turēšanai, PVD ir veicis teju 300 biodrošības pārbaužu novietnēs, kurās tur mājputnus.

Viņa stāstīja, ka 16 novietnēs ir konstatētas neatbilstības, tomēr tikai četras novietnes bija tādas, kurās netika ievēroti vispār nekādi biodrošības pasākumi.

"Ņemot vērā savvaļas putniem konstatēto putnu gripu Daugavpilī un Krāslavā, pārbaudes putnu gripas skartajos reģionos kļuvušas intensīvākas un šonedēļ veiktas jau teju 80 pārbaudes," norādīja Bērziņa, piebilstos, ka šonedēļ pārkāpumi konstatēti divos gadījumos.

Jau ziņots, ka no 1.aprīļa līdz 15.maijam mājputnu novietnēs jāievēro pastiprinātās biodrošības prasības.

Tāpat vēstīts, ka maija pirmajā nedēļā Daugavpils Esplanādes dīķa teritorijā mirušajiem lielajiem ķīriem tika laboratoriski apstiprināta augsti patogēnā putnu gripa H5N1. Šonedēļ sasaslimšana apstiprināta arī mirušajiem savvaļas putniem Krāslavā uz salas Daugavā.

Kopumā pašvaldības un atbildīgie dienesti Daugavpilī un Krāslavā ir savākuši apmēram 1300 mirušu putnu.

PVD aicina ikvienu mājputnu turētāju, neatkarīgi no mājputnu skaita saimniecībā, rūpīgi ievērot biodrošības prasības un nekavējoties informēt veterinārārstu vai PVD par mājputnu saslimšanu vai pēkšņu nobeigšanos.

Iedzīvotājiem par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši ūdensputniem, jāziņo uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa rezervuāri un izplatītāji dabā ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem, to izdalījumiem un fekālijām. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.

Līdz šim Latvijā augsti patogēnā putnu gripa konstatēta tikai savvaļas ūdensputniem. Pērn Latvijā pirmais putnu gripas gadījums savvaļas putniem tika konstatēts janvārī, kad putnu gripa tika konstatēta sešiem gulbjiem. Tas bija vienīgais Latvijā reģistrētais saslimšanas gadījums 2022.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu