Savvaļas daba atgriežas dārzos

Husqvarna
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Husqvarna, pasaules līderis robotizētās zāles pļaušanas jomā, tagad piedāvā pasaulē pirmo funkciju privāto dārzu pārveidošanai, lai tajos atgrieztos savvaļas dabas ritmi un tiktu sekmēti bioloģiski daudzveidīgāki biotopi. Rewilding Mode funkcija automātiski atstāj nepļautus vismaz 10% no jebkura zāliena, tādējādi radot dārzā piemājas pļavas zonu, kas būs daudz piemērotāka bitēm, tauriņiem un citiem apputeksnētājiem.

Lauksaimnieki jau sen ir atvēlējuši atsevišķu savas zemes procentuālo daļu, lai palīdzētu veicināt bioloģisko daudzveidību. Līdz šodienai privātajiem dārziem šāds standarts nav pastāvējis, neskatoties uz lielo potenciālu un pārmaiņām, ko tas var radīt. Ja katrs dārza īpašnieks Eiropā šādam mērķim atvēlētu vismaz 10% no sava dārza, šī platība būtu vairāk nekā 250 000 hektāru jeb aptuveni četras reizes lielāka par Eiropas lielāko dabas rezervātu – Donjanas nacionālo parku.

Ar Rewilding Mode funkciju Husqvarna cer noteikt jaunu standartu privātajiem dārziem, kur piemājas pļavas zonas kļūst par dabisku jebkura zāliena sastāvdaļu. Tas zināmā mērā ir izaicinājums mūsdienu dārza ideāliem - perfekti koptu zāli papildināt ar pļavai līdzīgu zonu. Svarīgs ir katra privātā dārza īpašnieka lēmums, jo privātie dārzi ir nozīmīga apputeksnētāju dzīvotne un var aizņemt 20–30% no Eiropas pilsētu teritorijām[1].

“Ar jauno funkciju mēs vēlamies palīdzēt mainīt priekšstatu par to, kā izskatās ideāls zāliens. Mēs uzskatām, ka atvēlēt 10% no jebkura dārza pļavai ir godīgs sākums, jo mums ir jādod vieta bitēm un citiem kukaiņiem. Lielāko daļu zāliena joprojām var izmantot, lai atpūstos un socializētos, taču pat šķietami neliels ieguldījums, piemēram, 10%, var veicināt lielas pārmaiņas un palīdzēt saglabāt bioloģisko daudzveidību,” uzsver Jonass Vilareds (Jonas Willaredt), Husqvarna Sustainability Affairs nodaļas viceprezidents.

Arī entomologs Voldemārs Spuņģis atzīst, ka 10% var pozitīvi ietekmēt apputeksnētājus: “Ja robotizēto pļāvēju īpašnieki izmantos šo funkciju, manuprāt, tas būs vērtīgi, jo arī neliela piemājas pļavas zona, ja tur piesēj kādus nektāraugus, sekmēs bišu un citu apputeksnētāju viesošanos dārzā. Pārsvarā jau tehnikas ražotāji vienmēr ir domājuši tieši par cilvēkiem - lai mauriņš izskatās pēc iespējas skaistāks, gludāks, tāpēc ir prieks par ražotāju iniciatīvu tomēr pievērst vairāk uzmanības arī dabas daudzveidībai.”

“Jau ilgi strādājot šajā uzņēmumā, man ir liels prieks vērot, ka Husqvarna neatlaidīgi turpina radīt arvien jaunus un inovatīvus risinājumus, rūpējoties gan par cilvēku vajadzībām, gan arī par vidi mums apkārt. Un šī jaunā funkcija man personīgi šķiet ārkārtīgi nozīmīga, lai aktualizētu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un ar maziem soļiem atgrieztu savvaļas burvību savos dārzos,” teic SIA "Husqvarna Latvija" vadītājs Mārtiņš Veismanis.

Iepazīstinām ar Rewilding Mode funkciju

Šī jaunā funkcija lietotājiem atvieglo darbu, jo tā automātiski atvēl vismaz 10% no dārza zonai, kurā tiek sekmēta bioloģiskā daudzveidība. Ar satelītu palīdzību, kas nosaka dārza izmērus, robotizētā zāles pļāvēja lietotne kā sākumpunktu aprēķina šim procentam atbilstošu platību. Pēc tam lietotāji var izvēlēties piemājas pļavas zonai vispiemērotāko vietu, kā arī to palielināt.

“Šī, iespējams, nav mūsu līdz šim modernākā funkcija, taču tā var būt pati svarīgākā. Daudzi no mums, kas strādā produktu inovāciju jomā, aizraujas ar bioloģisko daudzveidību un uzskata, ka šajā kontekstā tehnoloģijai ir nozīme. Mēs ceram, ka arī citi robotizētās zāliena kopšanas nozares pārstāvji sekos šim piemēram un ieviesīs Rewilding Mode funkciju arī savos produktos,” stāsta Patriks Jāgensteds (Patrik Jägenstedt), Husqvarna inovāciju direktors.

Funkcija ir pieejama Automower® robotizēto zāles pļāvēju modeļiem 405X, 415X un 435X AWD, kā arī NERA modeļiem 430X NERA un 450X NERA, kas uzstādīti ar norobežojošo vadu. Pašlaik visā pasaulē ir aptuveni 150 000 Husqvarna robotizēto pļāvēju, kas atbalsta jauno funkciju.

Lai uzzinātu plašāku informāciju par Rewilding Mode funkciju, lūdzu, apmeklējiet vietni: https://www.husqvarna.com/lv/uzzini-un-noskaidro/produkti-un-inovacijas/rewilding-mode-funkcija/.

Par Husqvarna

Husqvarna, kas ir daļa no Husqvarna Group, ir tirgus līderis inovatīvu un augstas kvalitātes produktu un pakalpojumu jomā zaļo zonu veidošanai parkos, mežos un dārzos. Kopš 1689. gada Zviedrijā dibinātais zīmols Husqvarna ir koncentrējies uz pētniecību un attīstību, un tas ir pionieris robotizēto zāles pļāvēju un motorzāģu jomā. Šodien Husqvarna produktu klāstu veido nākamās paaudzes robotizētie zāles pļāvēji, raideri, motorzāģi un trimmeri gan profesionālai, gan privātai lietošanai. Ilgtspējīgu vērtību radīšana, produktu inovācijas un digitalizācija turpina būt ļoti nozīmīga pamatnostādne arī turpmākajā attīstības ceļā. Husqvarna produkti tiek pārdoti vairāk nekā 100 valstīs. Husqvarna Group, kurā ietilpst arī Gardena un Husqvarna Celtniecības produktu zīmols, visā pasaulē strādā 14 400 darbinieku, un neto apgrozījums 2022. gadā sasniedza 54 miljardus Zviedrijas kronu.


[1]) Pilsētu teritorijās Lielbritānijā ir aptuveni 520 000 hektāru privāto dārzu, kas sastāda 29.5% no kopējās pilsētu teritorijas, dati no Lielbritānijas Nacionālā statistikas biroja (avots). Saskaņā ar Zviedrijas Lauksaimniecības zinātņu universitātes datiem (avots) kopējais zālienu segums Zviedrijā sastāda 22,5%.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu