Aģentūra: Krievija bloķē GPS signālu Somijā un Baltijas valstīs (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Krievijas specdienesti centušies bloķēt GPS signālu ne tikai Maskavas centrā, lai aizsargātu Kremli no ienaidnieku bezpilota lidaparātu un raķešu uzbrukumumiem. Aģentūra “Bloomberg” vēsta, ka Krievija GPS signālu centusies bloķēt arī Somijā un Baltijas valstīs, kā rezultātā aviokompānijām nācies izmantot alternatīvus navigācijas veidus.

Radio signālu traucēkļu avots, visticamāk, atrodas Ļeņingradas apgabalā. Tas ietekmējis aviopārvadājumus, lai gan zemes līmenī nav bijuši vērojami traucējumi GPS darbībā, paziņojis Igaunijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Pēdējo dienu laikā novērojami GPS traucējumi daļā Igaunijas, teikts arī Igaunijas Transporta ministrijas ziņojumā.

“GPS signāla apspiešana ir viena no metodēm, kā Krievijas Federācija aizsargā svarīgus objektus savā teritorijā. Tas var ietekmēt arī GPS darbību kaimiņvalstīs,” teikts Igaunijas Aizsardzības ministrijas ziņojumā.

Pēdējo nedēļu laikā dažādos Krievijas reģionos novēroti vairāki bezpilota lidaparātu uzbrukumi. Tajos cietusi pat Maskava. 3. maijā divi nelieli droni uzsprāga virs Kremļa, bet 30. maijā notika uzbrukums Rubļovkai.

Pēc šiem uzbrukumiem Maskavā tika pastiprināta GPS signāla bloķēšana, un tika novērotas problēmas ar ģeolokāciju. Par to ziņoja uzņēmums “Yandex.Taxi”. Tikmēr Krievijas pierobežas rajonos GPS signāla bloķēšana tika pastiprināta vēl pagājušā gada beigās. Par problēmām navigācijas darbībā bija sūdzības Volgogradas, Saratovas, Penzas, Uļjanovskas, Brjanskas un Orlovskas apgabalos, kā arī Maskavas pievārtē līdz pat Tverai.

Līdz Ļeņingradas apgabalam neviens bezpilota lidaparāts vēl nav aizlidojis, tomēr Somijas aviodispečeru dienests paziņojis, ka Somijas gaisa telpā lidmašīnas izmanto alternatīvas navigācijas metodes. Pašlaik gan problēmas ar GPS nav ietekmējušas civilās aviokompānijas.

Krievijas Aizsardzības ministrija nav atbildējusi uz “Bloomberg” komentāra pieprasījumu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu