Dabasgāzes cenas Eiropā otrdien pieredzējušas būtisku kritumu (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Gāzes cenas Nīderlandes un Lielbritānijas biržās otrdien pieredzējušas kritumu, jo gāzes piegādes pa Norvēģijas cauruļvadiem ir palielinājušās, bet gāzes patēriņš joprojām ir zemā līmenī, vēsta aģentūra “Reuters”.

Nīderlandes biržā TTF dabas gāzes cena nokritās par vairāk nekā 6,5% līdz 28,25 eiro par megavatstundu. Pēc pašreizējiem aprēķiniem, nākotnes līgumu cena trešdienai samazinājusies par 2,9% - līdz 28,45 eiro par megavatstundu.

Savukārt Lielbritānijas biržā dabasgāzes cena trešdienai nokritās par 5,59%, bet tūlītējām piegādēm – pat par 7,12%.

Biržās norāda, ka cenu kritumu veicinājis fakts, ka atjaunojusies piegāde pa Norvēģijas gāzes caurulēm, kā arī vājš pieprasījums pēc gāzes. Kopējais Norvēģijas gāzes eksporta apjoms varētu pieaugt par pieciem miljoniem kubikmetru līdz 247 miljoniem kubikmetru diennaktī. Tas tādēļ, ka pabeigti tehniskās apkopes darbi gāzes ieguves vietās.

Eksports no Lielbritānijas uz kontinentālo Eiropu saglabājas zemā līmenī, bet iekšējais ražošanas apjoms Lielbritānijā joprojām ir optimāls.

“Tehniskā korekcija turpinās arī otrdienas rītā, kad cenas nokritās zem piecu dienu vidējā rādītāja (29,09 eiro par megavatstundu). Cenas gan varētu nostabilizēties 20 dienu vidējās cenas līmenī (27,50 eiro par megavatstundu),” secinājuši “Engie EnergyScan” analītiķi.

Tikmēr vēja enerģijas izstrādes pīķa apjoms Lielbritānijā, ņemot vērā prognozes, trešdien samazināsies līdz 7,5 gigavatstundām, salīdzinājumā ar 8,2 gigavatstundām otrdien, liecina “Elexon” dati.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu