Blinkens nedēļas nogalē apmeklēs Ķīnu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nedēļas nogalē apmeklēs Ķīnu, kur aicinās uz atklātu komunikāciju, lai "atbildīgi pārvaldītu" spriedzi abu valstu attiecībās.

ASV Valsts departaments apstiprināja, ka Blinkens šajā nedēļas nogalē dosies uz Pekinu, kas būs valsts sekretāra pirmā vizīte Ķīnā pēdējo piecu gadu laikā.

Sākotnēji Blinkena vizīte bija paredzēta februārī, bet tā tika pārcelta, kad ASV atklāja spiegošanas balonu, kas, pēc Vašingtonas domām, piederēja Ķīnai.

Blinkens pirms došanās uz Ķīnu sazvanījās ar Ķīnas ārlietu ministru Cjiņu Ganu. Telefonsarunā Blinkens sacīja, ka vizītes laikā "apspriedīs jomas, kas rada bažas, kā arī potenciālās sadarbības jomas".

Valsts departamenta preses pārstāvis pavēstīja, ka Blinkens sarunā uzsvēris, ka "ir svarīgi uzturēt atklātas saziņas līnijas, lai atbildīgi pārvaldītu ASV un Ķīnas attiecības un izvairītos no pārrēķināšanās un konfliktiem".

Attiecības starp divām pasaules lielākajām ekonomikām pēdējos gados ir saasinājušās Taivānas, tirdzniecības un cilvēktiesību, kā arī daudzu citu jautājumu dēļ.

Pekina pavēstīja, ka Cjiņs telefonsarunā ar Blinkenu brīdinājis, ka abu valstu attiecības šogad ir saskārušās ar "jaunām grūtībām un izaicinājumiem".

"Ir skaidrs, kurš ir atbildīgs," sacījis Cjiņs.

"Ķīna vienmēr ir uzlūkojusi un pārvaldījusi Ķīnas un ASV attiecības saskaņā ar savstarpējas cieņas, mierīgas līdzāspastāvēšanas un abpusēji izdevīgas sadarbības principiem, kurus izvirzījis prezidents Sji Dzjiņpins," norādījis ministrs.

ASV prezidenti Džo Baidens un Sji novembrī tikās Bali un vienojās mēģināt novērst nekontrolējamu spriedzes pieaugumu. Abi līderi arī vienojās par Blinkena braucienu uz Pekinu.

Taču Blinkens pēkšņi atcēla februāra sākumā plānoto vizīti pēc tam, kad Savienotās Valstis paziņoja, ka ir atklājušas un vēlāk notriekušas Ķīnas spiegošanas balonu, kas lidoja virs ASV kontinentālās daļas.

Pēdējā laikā abas puses atkal centušās mazināt spriedzi, tai skaitā pagājušajā mēnesī Vīnē notika abu valstu augsta ranga amatpersonu tikšanās aiz slēgtām durvīm.

Baidens ir centies sekmēt sadarbību ar Ķīnu atsevišķās jomās, piemēram, klimata pārmaiņu jomā, tomēr abām valstīm joprojām ir izteikti atšķirīgi viedokļi daudzos jautājumos.

Baltais nams pagājušajā nedēļā apsūdzēja Ķīnu, ka tā gadiem ilgi Kubā vadījusi izlūkošanas vienību un 2019.gadā to modernizējusi, cenšoties pastiprināt savu klātbūtni Kubā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu