Ar kādiem priekšlikumiem uz Ukrainu un Krieviju dodas Āfrikas līderi? (5)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāku Āfrikas līderu koalīcija šonedēļ viesosies Kijivā un Sanktpēterburgā, kur Ukrainas un Krievijas amatpersonām prezentēs savus priekšlikumus kara izbeigšanai. Ziņu aģentūra "Reuters" nosaukusi galvenos Āfrikas delegācijas sagatavotos ierosinājumus, kuri pagaidām netiek oficiāli publiskoti.

Āfrika un Tuvie Austrumi ir reģioni, kas vissmagāk izjuta pārtikas sadārdzināšanos Krievijas iebrukuma rezultātā.

Āfrikas delegāciju vada Senegālas prezidents Makijs Salls un Dienvidāfrikas prezidents Sirils Ramafosa, un tajā ietilpst arī Zambijas, Komoru un Ēģiptes līderi. Piektdien delegācija atrodas vizītē Kijivā, bet sestdien apmeklēs Sanktpēterburgu.

Kā ziņots, piektdien Āfrikas līderu vizītes laikā Kijiva pieredzēja Krievijas raķešu  uzbrukumu.

Dokumentā, ar kuru iepazinās "Reuters" žurnālisti, norādīts, ka vizīšu mērķis ir "norādīt uz to, cik svarīgs ir miera, un iedrošināt iesaistītās puses vienoties par diplomātisku sarunu procesu".

"Konflikts, kā arī [Āfrikas] kontinenta lielāko tirdzniecības partneru Krievijai piemērotās sankcijas negatīvi iespaido Āfrikas valstu ekonomikas un labklājību," tajā uzsvērts.

Dokumentā ieskicēti vairāki priekšlikumi, ko vizītes laikā varētu ierosināt Āfrikas līderi.

To skaitā ir Krievijas karaspēka atvilkšana, taktisko kodolieroču izvešana no Baltkrievijas teritorijas, Starptautiskās Krimināltiesas izdotā Vladimira Putina aresta ordera iesaldēšana un sankciju mīkstināšana.

"Iepriekš aprakstītajiem pasākumiem vajadzētu veicināt tādu vidi, kurā būtu iespējams vienoties par uguns pārtraukšanu un kura ļautu pusēm veidot savstarpējo uzticēšanos un apsvērt savu miera atjaunošanas stratēģiju noformulēšanu," norādīts dokumentā.

Ja izdotos panākt uguns pārtraukšanu, tam vajadzētu sekot sarunām starp Krieviju un Rietumvalstīm.

Iepriekš ar miera stratēģiju nākusi klajā Ķīna. Maijā Vatikāns nosūtīja miera sūtni uz Ukrainu, un arī Indonēzijas aizsardzības ministrs nesen ierosināja miera plānu, ko Kijiva drīz vien noraidīja.

Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim ir sava miera formula, kas paredz pilnīgu Ukrainas teritoriju, tai skaitā 2014.gadā Krievijas anektētās Krimas, atgūšanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu