“Šora” - tā jauno narkotiku izotonatizēnu, kas līdzās citiem sintētiskajiem opioīdiem turpina izplatīties visā Latvijā, dēvē narkotiku lietotāji. Narkotikas kļūst lētākas, pieejamākas, un pārdozēšanas gadījumu ir aizvien vairāk. Ja cilvēka organismā ir iespaidīgs narkotiku kokteilis, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ekipējumā esošais medikaments neiedarbojas. Salīdzinot ar 2021.gadu, 2022. gadā izsaukumu skaits narkotisko vielu lietošanas dēļ pieaudzis par gandrīz 500 izsaukumiem un turpina pieaugt arī šogad.

Šobrīd “popularitātes virsotnē” ir “šora”, kā jauno narkotiku izotonitazēnu dēvē lietotāji. “Šora” ir izkonkorējusi vēl nesen bieži pieminēto “sobaku” - karfentanilu. Apzīmējums “šora” nāk no krievu valodas un nozīmē zirgu klapes, Rīgas atbalsta centra “Dia+logs” ielu darbiniekiem paskaidroja kāds lietotājs. “Kad lieto, tu jūties tā, it kā uz acīm būtu klapes - acis ciet, apziņa izslēdzas, tāpēc arī pārdozēšana,” skaidroja vielu atkarīgais.

Speciālisti uztraucas, ka pārdozēšanas gadījumu ir aizvien vairāk, bet sniegt palīdzību šiem cilvēkiem kļūst aizvien grūtāk, jo pārdozējot ļoti svarīga ir pretlīdzekļa, tā sauktā antidota - naloksona ievadīšana, bet, ja cilvēka organismā ir iespaidīgs narkotiku kokteilis, naloksons neiedarbojas kā gaidīts. Nereti, lai cilvēku “atdzīvinātu”, vajag līdz 7 ampulām naloksona. Narkoloģe Jeļena Sorokina, kas praktizē Liepājā un Ventspilī, stāsta, ka narkotiku pārdozētāji ir milzīgs slogs Ventspils Neatliekamajai medicīniskai palīdzībai. “Brigāde atbrauc uz izsaukumu, bet tur guļ seši pārdozējušie. Vajadzīgs liels daudzums medikamenta."

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X