Par gandrīz 2,2 miljoniem eiro izstrādās jaunas informācijas sistēmas, lai atvieglotu VUGD darbu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Otrdien valdība lēma atbalstīt projektu, kurā tiktu izstrādāta digitāla informācijas sistēma valsts ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības procesu pārvaldībai. Sistēmas ieviešana izmaksās 2,19 miljonus eiro.

Daļu jeb 1,84 miljonus eiro plānots nosegt no Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna, bet 349 272 eiro no valsts budžeta.

Šobrīd valsts ugunsdrošības uzraudzības un civilās aizsardzības darba procesi Latvijā noslogo ierobežoto VUGD nodarbināto apjomu ar manuālu darbu, kuru būtu iespējams automatizēt. VUGD saskaras ar būtisku darbinieku trūkumu, kas ierobežo ugunsdrošības prasību izpildes kontroli, piemēram, 2022.gada oktobrī 12% no amata vietām VUGD ir neaizpildītās un 5% neaizpildītas nodarbināto ilgstošas prombūtnes dēļ.

Tāpat VUGD trūkst mūsdienīgu, uz procesa efektivitāti, mobilitāti un uzraudzības kvalitāti vērstu procesu risinājumu.

Iekšlietu ministrijā norāda, ka šī informācijas sistēma iekļautu ne tikai iespēju pārvaldīt un apkopot datus digitāli, bet arī pārliecināties, ka objektu atbildīgās personas ir informētas par normatīvajos aktos noteiktajām ugunsdrošības prasībām un nepieciešamības gadījumā sistemātiski sniegtu informāciju, kas palīdzētu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) identificēt ugunsdrošības riskus pārbaudāmajos objektos.

Identificējot riskus, VUGD spēs arī mērķtiecīgāk novirzīt ierobežotos ugunsdzēsības resursus vietās ar augstākajiem riskiem, tādējādi praksē radot iespēju nākotnē ieviest pilnvērtīgos datos balstītu VUGD resursu pārvaldību, kas būtu lietderīga arī civilās aizsardzības procesiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu