"Pretī brauca vīrietis 2,64 promiļu reibumā. Sadursme bija frontāla." Pērn Jāņos cietušās stāsts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Anete_etenA/Twitter

Anete šodien, 23. jūnijā, dalās ar pagājušā gada Jāņos pārdzīvoto. "Es varētu katru dienu runāt par šo un likt bildes, ja tas kaut vienam palīdzētu pieņemt lēmumu nesēsties pie stūres dzērušam."

"Nelaba aizdoma, ka īsto auditoriju nesasniedz. Mums četriem šodien otrā dzimšanas diena. P.S. Aizkadrā paliek pārējo ģimenes locekļu traumas," mikroblogošanas vietnē "Twitter" kopā ar attēliem atklāj Anete.

Arī neilgi pirms svētkiem Anete aicinājusi izvairīties no automobiļu vadīšanas alkohola reibumā.

Anete atklāj, ka situācija notika 2022. gada 23. jūnija vakarpusē netālu no Rīgas uz Jūrmalas apvedceļa, kad sieviete ar vīru un tajā brīdī vienu un četrus gadus vecajiem bērniem devās mājās no svinībām.

"Pretī brauca vīrietis 2,64 promiļu reibumā, kuram mašīnā bija arī meita."

"No mums visiem meita guva super vieglus miesas bojājumus, jo auto krēsliņš bija ar skatu uz aizmuguri," stāsta Anete.

"Mums visiem pārējiem vidēji smagi miesas bojājumi. Man lauzta kāja, uz kruķiem biju piecus mēnešus, joprojām notiek rehabilitācija."

Par sadursmes detaļām Anete atminas, ka "sadursme bija frontāla."

"Tā notika, jo viņš apdzina citu mašīnu, nepaspēja iekārtoties atpakaļ savā joslā, “aizķēra” citu mašīnu un ielidoja mūsu."

Anete arī atklāj, ka šis ir tikai neliels ieskats notikušajā. Protams, pārdzīvojums un tā sekas ir kas tāds, ar ko jāsadzīvo un jācīnās vēl ilgu laiku. Māte ļoti cer, ka notikums vismaz kādam liks aizdomāties.

Pirms svētkiem arī Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) savā mājas lapā atgādina par problēmas aktualitāti un aicina līdzcilvēkus nebūt vienaldzīgiem.

Latvijā vairumā jeb 94% gadījumu transportlīdzekļa vadīšana smagā alkohola reibumā virs 1,5 promilēm ir sastopama tendence vīriešu vidū, bieži vien vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

CSDD aicina ikvienu padomāt ar uzsaukumu "Apguldīt vieglāk nekā apbedīt. Neļauj draugam braukt reibumā", lai izskaustu sabiedrībā aktuālo problēmu.

Mērķis ir pievērst uzmanību apkārtējo cilvēku līdzatbildībai situācijās, kurās persona cenšas vai realizē nodomu vadīt transportlīdzekli alkohola reibumā, apdraudot sevi, pasažierus un citus ceļu satiksmes dalībniekus.

“Transportlīdzekļa vadīšana alkohola reibumā ir ne tikai dzērājšoferu problemātika, tā skar visu sabiedrību."

"Ir jāmaina attieksme, jo sabiedriskais nosodījums pagaidām nav pietiekams. Tāpēc būtu atbalstāma Skandināvijas pieeja, kas līdzatbildību pie lielām promilēm nosaka arī transportlīdzekļa pasažieriem."

"Vismazākais, ko cilvēki, kuri sanāk kopā dažādos pasākumos, var darīt, – neļaut sēsties pie stūres dzērumā,” norāda satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu