Blinkens: Prigožina dumpis meta tiešu izaicinājumu Putina autoritātei (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paudis viedokli, ka grupējuma "Vagner" vadītāja Jevgeņija Prigožina vadītais sacelšanās mēģinājums atklājis reālas plaisas Krievijas līdera Vladimira Putina autoritātē.

Vagneriešu dumpis iezīmēja "tiešu izaicinājumu Putina varai", šodien telekanāla CBS raidījumā "Face The Nation" sacīja Blinkens. "Tāpēc tas rada nopietnus jautājumus, tas liecina par reālām plaisām," sacīja ASV valsts sekretārs.

Blinkena izteikumi ir ASV pirmie publiskie komentāri par nesenajiem notikumiem Krievijā.

Kā ziņots, Prigožins piektdienas vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus, savukārt Maskavā tika veikti pasākumi pilsētas aizsardzībai.

Jau sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ. Prigožinam Kremlis došot iespēju pārcelties uz Baltkrieviju, bet "Vagner" kaujinieki tiks atbrīvoti no kriminālatbildības par bruņoto dumpi, paziņojis Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, sakot, ka neesot zināms, ar ko Baltkrievijā nodarbosies Prigožins.

Blinkens, kurš šodien piedalījās vairākos sarunu šovos, sacīja, ka ir pāragri spekulēt par šīs krīzes ietekmi uz Kremli vai karu Ukrainā. Taču viņš atzina, ka šī bijusi neparasta notikumu ķēde, kurā tuvs Putina sabiedrotais, kurš nosūtīja savus algotņus uz Ukrainu izcīnīt vienas no smagākajām kaujām, strauji nostājās pret Krievijas līderi un apdraudēja varas centru Kremlī.

Ja Krievijas armija pirms 16 mēnešiem atradās pie Kijivas sliekšņa, šajā nedēļas nogalē Krievijas spēki devās aizstāvēt Maskavu pret algotņiem, kurus radījis pats Putins, "ABC News" raidījumā "This Week" sacīja Blinkens. "Pats Prigožins visā šajā incidentā ir radījis dziļus jautājumus par Krievijas agresijas pret Ukrainu pamatojumu, sakot, ka Ukraina vai NATO neradīja draudus Krievijai, kas ir daļa no Putina naratīva," norādīja Blinkens.

Putins kvēlā uzrunā sestdien apsūdzēja Prigožinu valsts nodevībā un apsolīja sodīt vainīgos, bet pēc tam piekrita amnestijas līgumam, saskaņā ar kuru "Vagner" priekšnieks izvairīšoties no kriminālvajāšanas un pārcelsies uz Baltkrieviju.

Blinkens sacīja, ka Maskavas aizņemtība ar sacelšanos rada "papildu priekšrocības" Ukrainai tās pretuzbrukuma operācijās pret Krievijas karaspēku. Taču "mēs nevaram spekulēt vai precīzi zināt, kur tas novedīs," viņš piebilda.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu