Pēdējais lielais "Gazprom" klients Rietumeiropā paātrinās atteikšanos no Krievijas gāzes (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pēdējais lielais “Gazprom” klients no Rietumeiropas Austrija paātrinās atteikšanos no Krievijas gāzes, jo “piegādes no Krievijas nav uzticamas un tādas tās būs arī turpmāk”, vēsta “Bloomberg”.

Pēc tikšanās ar valsts enerģētikas kompāniju vadītājiem Austrijas enerģētikas ministre Leonora Gevēslere paziņojusi, ka valsts nepietiekami ātri virzās pretim pilnīgam atteikumam no Krievijas gāzes. Pašlaik Austrija joprojām iepērk vairāk nekā pusi no sev nepieciešamās gāzes no Krievijas.

Pirms kara Ukrainā Austrija iepirka 80% sev nepieciešamās gāzes no “Gazprom”. Februārī šī daļa bija samazinājusies līdz 57%. Salīdzinājumam – Vācija pirms kara no Krievijas importēja 55% gāzes, bet pašlaik šis rādītājs ir nulle.

Austrijas valdība jau liegusi nacionālajām kompānijām slēgt jaunus gāzes līgumus ar Krieviju. Lielākā valsts kompānija ir Austrijas OMV, kas joprojām saņem gāzi pa “Gazprom” cauruļvadu, jo to paredz līgums, kas ir spēkā līdz 2040. gadam.

Krievijas gāze Austrijā nonāk caur Ukrainu, izmantojot tranzīta līgumu, kura termiņš beidzas nākamgad. Austrija rēķinās, ka no Jaunā gada Krievijas gāzes plūsma caur Ukrainu var pilnībā apstāties, līdz ar to, bez Krievijas gāzes var palikt arī Slovākija, kas joprojām saņem 95% sev nepieciešamās gāzes no Krievijas.

Ja gāzes plūsma no Krievijas apstāsies, tad Centrāleiropas tirgu gaida cenu šoks, paziņoja Austrijas valdības padomnieks enerģētikas jautājumos Valters Bocs.

Pašlaik cenu situācija ir apmierinoša – salīdzinot ar kara sākumu, cenas kritušās pat desmitkārtīgi. Tomēr tas var ātri mainīties, ja piegādes no Krievijas apsīks.

Pēc Gevēsleres vārdiem, pašlaik riski Austrijas ekonomikai ir sabalansēti – valsts gāzes krātuves, kas ir piektās lielākās Eiropā, ir aizpildītas par 81%, salīdzinot ar 45% pirms gada šajā laikā.

Atslēdzot gāzes piegādes Eiropai un zaudējot gāzes cauruļvadus “Nord Stream 1” un “Nord Stream 2”, “Gazprom” pērn zaudēja pusi eksporta. Kopumā “Gazprom” eksportēja ap 100 miljardiem kubikmetru gāzes, kas ir zemākais rādītājs kopš PSRS sabrukuma. Šogad tiek prognozēts, ka eksporta līmenis nokritīsies vēl divas reizes – līdz 50 miljardiem kubikmetru, kas būs zemākais rādītājs kopš septiņdesmito gadu otrās puses.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu