"Vagner" gadu uzturēts no Krievijas budžeta, paziņo Putins (10)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Algotņu grupējums “Vagner”, ko Krievijā ierasts saukt par “privāto militāro kompāniju”, ticis finansēts no valsts budžeta, otrdien paziņoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Kā, tiekoties ar armijas pārstāvjiem, norādīja diktators, “Vagner” periodā no 2022.gada maija līdz 2023.gada maijam saņēmis valsts budžeta finansējumu 86 miljardu rubļu (920 miljonu eiro) apmērā. Budžet līdzekļi tērēti "Vagner" kaujinieku algās un motivācijas maksājumos.

"Es vēlos, lai mēs visi to zinātu. "Vagner" grupas uzturēšanu pilnībā nodrošināja valsts no Aizsardzības ministrijas, no valsts budžeta, mēs pilnībā finansējām šo grupu," Kremlī, tiekoties ar militārpersonām, paziņoja Putins.

"Vagner" īpašnieks - kompānija "Konkord", kas pieder Jevgeņijam Prigožinam, - gada laikā militārajā tirdzniecībā nopelnīja 80 miljardus rubļu, norādīja Putins. Prigožinu viņš nepieminēja.

Putins arī pauda viedokli, ka “Vagner” kaujinieki Krievijā tiekot ļoti cienīti.

"Es ceru, ka neviens neko nav nozadzis vai ir zadzis maz, bet mēs ar to visu tiksim galā," viņš piebilda.

Pagājušās nedēļas nogalē aptuveni 36 stundas norisinājās “Vagner” vadoņa Jevgeņija Prigožina vadīts militārs dumpis, kura laikā “Vagner” kaujinieku kolonnas virzījās uz Maskavu.

“Vāgneriešu” dumpja laikā tika notriekti vairāki Krievijas armijas bruņoto spēku lidaparāti. Krievijas armijas dzīvā spēka zaudējumi no šī dumpja, saskaņā ar dažādām aplēsēm, ir 4 līdz 20 cilvēki.

Kremlis paziņoja, ka situāciju noregulēt palīdzējis Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, un panākta vienošanas, ka Prigožins pārcelsies uz Baltkrieviju un tiks izbeigta pret viņu sāktā krimināllieta.

Putina paziņojumi par “Vagner” finansēšanu no valsts budžeta izklausās visai jocīgi, ņemot vērā to, ka “privāto militāro kompāniju” eksistenci Krievijā neatļauj spēkā esošie likumi.

Krievijas varasiestādes gadiem ilgi uzstāja, ka "Vagner" nekādi nav saistīts ar valsti. Taču Minhenes drošības konferences laikā Francijas prezidents Emanuels Makrons apsūdzēja Putinu melos par šiem apgalvojumiem: "Pirms gada es runāju ar Putinu, un viņš man apliecināja, ka Krievijai nav nekāda sakara ar "Vagner" grupu," sacīja Makrons.

Vēl pagājušā gada maijā, pēc tam, kad sākās Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka "Vagner" ir privāts militārais uzņēmums, kam nav nekāda sakara ar Krievijas valsti.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu