Kāpēc kurkst vēders?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kad tu kādu ilgāku laiku neesi ēdis, tavam ķermenim azotē ir daži paņēmieni, kā tev to atgādināt. Nereti vēders tevi paēst var mudināt ar skaļu rūkšanu un kurkstēšanu.

“Vēdera kurkstēšana ir saistīta ar peristaltiku,” izdevumam “Live Science” skaidroja uzturvielu speciāliste Tifņija Veira.

Peristaltika ir virkne viļņveidīgu muskuļu kontrakciju, kas gremošanas traktā vajadzīgajā virzienā pārvieto gāzes, ēdienu un šķidrumu. Gremošanas trakts, kurā ir iekļauta mute, barības vads, kuņģis un zarnas, principā ir gara, muskuļota caurule. Lai ēdiens no viena tās gala nonāktu otrā, muskuļi viens pēc otra saraujas, virzot saturu uz priekšu. Vēdera kurkstēšana un rūkšana ir skaņa, ko rada šo muskuļu saraušanās un tā nerodas tikai tad, kad tu esi izsalcis.

“Tavs vēders var kurkstēt, kad tu esi izsalcis, vai kad kuņģis ir pilns, jo mūsos ir hormoni, kas regulē apetīti un var izraisīt peristaltiku,” stāstīja Veira.

Uzreiz pēc maltītes norisinās peristaltikas procesi. Ik minūti kuņģī notiek vidēji trīs peristaltikas viļņi, bet tievajā zarnā 12. Ēdienam virzoties pa gremošanas traktu, tas sajaucas un sadalās, lai to labāk varētu sagremot. Un tas nav kluss process.

Peristaltika bieži nav dzirdama, jo vēdera saturs un zarnas visas skaņas apslāpē. Tieši tāpēc tukšs kuņģis un zarnas ir daudz trokšņainākas.

Kad kuņģis dažas stundas ir bijis tukšs, tas sāk izdalīt hormonu grelīnu. Kad tas nonāk smadzenēs, rodas izsalkuma sajūta un tiek iedarbināti peristaltikas procesi.

Peristaltika norisinās lēnāk, kad gremošanas trakts ir pilns – vien reizi 20 minūtēs.

Reizēm vēdera kurkstēšanu izraisa gremošanas problēmas. Noteiktu ēdienu nepilnīga sagremošana var radīt gāzes, kas vēderam liek “muzicēt”. Gremošanas kaites arī var izraisīt caureju, kas liek gremošanas traktam sarauties biežāk, lai organismu ātrāk atbrīvotu no visa liekā. Arī tas ir skaļš process.

Lai nu kā, ja nekādas kaites nav, vēdera kurkstēšana ir pilnīgi normāls un nekaitīgs process. Tā mēs zinām, ka mūsu gremošanas trakts darbojas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu