Jeila universitāte nosaukusi kompānijas, kuras nav turējušas solījumu pamest Krieviju (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ne visas Rietumvalstu kompānijas, kas paziņojušas par saviem plāniem pamest Krievijas tirgu vai ievērojami samazināt savu klātbūtni tajā, izpildījušas savus solījumus. Jeila universitātes pētījums liecina, ka savus solījumus nav pildījušas vismaz sešas labi zināmas starptautiskas kompānijas, piemēram, “Heineken”, “Unilever”, “Philip Morris International” un “Mondelez”.

Nīderlandes kompānija “Heineken” oficiāli solīja pamest Krievijas tirgu jau četras dienas pēc kara sākuma. Tomēr joprojām kompānijai Krievijā pieder septiņas alus darītavas, kurās strādā 1800 cilvēku. Vēl jo vairāk – kompānija Krievijā laidusi klajā jaunu zīmolu sēriju. Uzņēmums CNN žurnālistiem atklājis, ka esot atrasts pircējs Krievijas biznesa nodaļai un kopš aprīļa tiekot gaidīts darījuma apstiprinājums no varasiestādēm.

Amerikāņu kompānija “Mondelez” 2022. gada 9. martā solīja samazināt “otršķirīgās operācijas Krievijā” un koncentrēties uz “bāzes piedāvājumu”. Tomēr joprojām nav manāmas pazīmes, ka “Mondelez” grasītos samazināt savu darbības apjomu Krievijā. Tur kompānijai ir 3000 darbinieku, un uzņēmums nav atbildējis uz žurnālistu jautājumiem par savu solījumu nepildīšanu.

Britu “Unilever” 2022. gada 8. martā solīja pārdot Krievijā tikai pirmās nepieciešamības preces, kas tiek ražotas Krievijā. Tomēr uzņēmums turpina pārdot gan saldējumu, gan citus patēriņa produktus. Kompānija ir atteikusies komentēt Jeila universitātes pētījuma rezultātus un atgādināja, ka 2023. gada februārī “Unilever” paziņoja, ka kompānijai ir grūtības pamest Krieviju, nenododot savus aktīvus varasiestādēm un neradot kaitējumu darbiniekiem.

Šveices “Nestle” arī solīja pārdot Krievijā tikai pirmās nepieciešamības preces, tomēr joprojām uzņēmums turpina pārdot šokolādes batoniņus, mājdzīvnieku barību un citas lietas, kas nav pirmās nepieciešamības preces. Arī “Nestle” nav atbildējusi uz žurnālistu jautājumiem.

Amerikāņu “WeWork” solīja pamest Krieviju 2022. gada martā, taču uzņēmums joprojām pilnā apmērā turpina darbu. Uzņēmuma pārstāvji žurnālistiem sacīja, ka “joprojām ir plāns pamest Krieviju un biznesa pārdošanas process ir noslēguma stadijā”.

Amerikāņu tabakas gigants “Philip Morris International” 2022. gada martā solīja, ka pametīs Krievijas tirgu, tomēr uzņēmums joprojām ir viens no lielākajiem starptautiskajiem uzņēmumiem, kas strādā Krievijā. Uzņēmuma pārstāvji sacīja CNN, ka Krieviju neizdodas pamest agresorvalsts ieviesto noteikumu dēļ.

“Šīs kompānijas ir lauzušas savus solījumus. Tās darbojas kā spekulanti kara laikā,” sacīja pētījuma vadītājs, profesors Džefs Zonenfelds. Jeila universitātes pētījums tapis, ņemot vērā datus no dažādiem avotiem, korporatīvos dokumentus un medijos pieejamo informāciju.

Šādi pētījumi palielina spiedienu uz Rietumu kompānijām un aicina tās arī turpmāk samazināt savu biznesa aktivitāti Krievijā. Kopumā, pēc pētnieku datiem, Krieviju pametušas 1028 starptautiskās kompānijas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu