"Swedbank" mazajiem uzņēmumiem 1. pusgadā izsniegusi aizdevumus 33 miljonu eiro apmērā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

"Swedbank" izsniegto aizdevumu apmērs uzņēmumiem, kuru gada apgrozījums nepārsniedz divus miljonus eiro, 2023.gada pirmajā pusgadā veidoja 33 miljonus eiro, kas ir par 10% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, informē bankas pārstāvji.

Tostarp 54% aizdevumu saņēmuši uzņēmumi, kuri uzņēmējdarbību īsteno ārpus Rīgas. Savukārt populārākais aizdevumu veids bija līzings, veidojot 76% no kopējā izsniegto aizdevumu apmēra.

Bankā norāda, ka līzinga jomā vērojama arvien lielāka klientu interese par elektriskajiem automobiļiem - šajā gadā vairāk nekā 50 mazo uzņēmēju ar "Swedbank" aizdevumu ir iegādājušies jaunus elektroauto. Populārākais elektroauto ražotājs "Swedbank" klientu vidū ir "Tesla", seko "Volkswagen", bet trešo vietu dala "Audi", "Škoda" un "BMW" markas automobiļi.

"Swedbank" Uzņēmumu finansēšanas atbalsta daļas vadītājs Jānis Paiders atzīmē, ka populārāko auto vidū dominē vieglie pasažieru automobiļi, nevis vieglais komerctransports vai kāda cita veida uzņēmējdarbībai piemērots transports. Šāda tendence varētu liecināt par to, ka uzņēmēju vidū izplatīta prakse ir izmantot uzņēmuma kredītspēju, lai iegādātos automobili, kas lielākoties tiks paredzēts kompānijas īpašniekam vai uzņēmuma vadītājam.

"Top5" bankas kreditētās nozares ir lauksaimniecība, pakalpojumu sniegšana, tirdzniecība, transporta nodrošināšana un ražošana. Salīdzinot ar 2022.gadu, nozaru "Top5" nav būtiski mainījies.

Nozares ar lielāko izsniegto aizdevumu pieauguma tempu salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir lauksaimniecība, kurā kāpums ir par 17%, un pakalpojumu nozare, kurā pieaugums ir par 16%.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu