Atšķirībā no citām Eiropas Savienības valstīm Austrija faktiski nav mainījusi Krievijas gāzes importa apjomu. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma Austrijas energokompānija OMV, kuras 30% pieder valdībai, iztērējusi 7 miljardus eiro Krievijas gāzes iegādei. Kādēļ Austrija atsakās no Krievijas gāzes?

Formāli Eiropas Savienība nav noteikusi sankcijas pret Krievijas gāzes sektoru, taču sankcijas ir noteiktas pret naftas un ogļu importu, jo Austrija un citi lielie Maskavas zilās degvielas pircēji uzstāj, ka gāze tiem ir vitāli nepieciešama.

Sākotnēji lielākās bažas bija par Vāciju, jo tā 55% gāzes importēja no Krievijas un bija gatava pat palielināt Krievijas gāzes daļu, izmantojot “Nord Stream 2” gāzesvadu. Tomēr realitātē bažas neapstiprinājās. Vācija ne tikai atteicās no jaunā gāzesvada izmantošanas, bet arī gada laikā panāca pilnīgu atteikšanos no Krievijas gāzes importa.

Polija, Bulgārija un Čehija ir apturējušas vai ir ļoti tuvu tam, lai pilnībā atteiktos no Krievijas gāzes, tikmēr Austrija, kā izskatās, nevar (vai negrib) atteikties no Kremļa gāzes adatas, kas Austrijas ekonomikā iedurta jau kopš 1968. gada.

Austrijas enerģētikas uzņēmuma “OMV Group” ģenerāldirektors Alfrēds Šterns paziņoja, ka, kamēr Krievija pārdos gāzi, Austrija to turpinās pirkt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X