Vadoņa idejas svarīgākas par peļņu: Ķīnas biznesmeņiem būs obligāti jāmācās Sji idejas (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ķīnas ekonomiskā izaugsme kļūst lēnāka, bet lētais darbaspēks, kas Ķīnu padarīja par “pasaules fabriku”, ir teju izsmelts. Ķīnas kompānijas arvien biežāk pārceļ biznesu uz citām valstīm, lai samazinātu riskus, kas radušies kovida karantīnas un ģeopolitiskās spriedzes laikā.

Ņemot vērā to, Ķīnas Komunistiskā partija pilnā apjomā iedarbinājusi ideoloģisko mašīnu, piespiežot valsts un daudzus privātos uzņēmējus apgūt “Sji Dzjiņpina idejas”.

“Sji idejas par jaunas ēras sociālismu ar Ķīnas specifiku” ir galvenais mūsdienu Ķīnas dokuments. Tajā izteiktas domas par teju visiem valsts dzīves virzieniem, ko paudis Ķīnas vadonis. Viņš pie varas nonāca 2012. gadā un pērn tika pārvēlēts valsts augstākajā amatā uz bezprecedenta trešo termiņu, tādējādi laužot divu termiņu tradīciju, kas bija spēkā 50 gadus.

Sji ideju pētīšana Ķīnā ir īstenota jau agrāk, turklāt vadoņa “domas” jau 2018. gadā tika fiksētas valsts konstitūcijā. Tās tiek sauktas par pamata doktrīnu, bet 2021. gadā Ķīnas Izglītības ministrija paziņoja par Sji ideju iekļaušanu mācību programmā, kas paredz to, ka “Sji idejas nepieciešams mācīties, sākot no sākumskolas, beidzot ar universitāti”.

Tagad arī uzņēmumu vadītājiem un darbiniekiem gaidāms tas pats –

neatkarīgi no uzņēmuma darbības jomas obligāts pienākums būs mācīties “nacionālā līdera idejas, kam jāapstiprina marksistiskā ticība un jāaudzina patriotisms darba laikā”, raksta “Bloomberg”.

Viena no lielākajām Ķīnas investīciju bankām “China International Capital Corp.” pēdējo mēnešu laikā ir aktivizējusi ideoloģisko darbu darbinieku vidū, jo varasiestādes paudušas neapmierinātību par darbinieku zināšanām ideoloģiskajos jautājumos. Pēc anonīmiem avotiem, arī valstij piederošā “Bank of Communications” kopš 2022. gada beigām ik mēnesi īsteno seminārus visās nodaļās. Jau drīzumā darbiniekiem būs jākārto obligāts eksāmens un jāsniedz savs vērtējums, “kā Sji idejas palīdzēs attīstīties Ķīnas finanšu nozarei”.

Jūnija beigās vairāk nekā 3000 darbinieku no vairāk nekā 70 kompānijām, kas darbojas fondu pārvaldīšanas nozarē, bija spiesti klausīties lekciju par Ķīnas Komunistiskās partijas lomu un devumu investīciju jomā. Šo darbinieku vidū bija arī Rietumvalstu kompāniju Ķīnas nodaļās strādājošie.

Valsts enerģētikas kompānijas darbinieki aģentūrai “Bloomberg” atklājuši, ka viņus arvien biežāk darba laikā bez brīdinājuma pulcē, lai liktu klausīties ideoloģiskas lekcijas. Parasti tajās tiek runāts par jaunākajiem Sji izteikumiem, un šie pasākumi notiek izolētās telpās.

Turklāt semināru dalībniekiem nereti atņemti telefoni, lai viņi savā darba laikā nevarētu sazināties ar kolēģiem par steidzamiem darba jautājumiem.

Vairāku uzņēmumu un banku vadītājiem nu jāvelta līdz pat trešdaļai sava darba laika, lai mācītos “Sji Dzjiņpina idejas”, piedalītos kursos un semināros. Tāpat šiem strādājošajiem ik mēnesi jāizlasa vismaz četras Sji grāmatas. Dalība šādos pasākumos ir kļuvusi obligāta kopš šī gada sākuma, un tāpat gan vadītājiem, gan darbiniekiem jāraksta kontroldarbi par apgūtajām vadoņa idejām.

Pēc aktīviem lielākajā bankā pasaulē ICBC darba laikā strādājošajiem jāapmeklē mācību stundas, kurās tiek lasītas Sji grāmatas un partijas teorijas, kas tiek ieviestas praksē, lai mazinātu finanšu riskus un veiktu dažādas reformas.

Eksperti norāda, ka ideoloģiskās nodarbības ievērojami samazina darba produktivitāti, ar ko Ķīnā jau tā ir visai nozīmīgas problēmas.

Ķīnai sekošana tirgus ekonomikas principiem un uzņēmējdarbības brīvībai ir ļāvusi dažu desmitgažu laikā no nabadzīgas valsts kļūt par otro lielāko ekonomiku pasaulē. Pēdējo gadu laikā valsts gan sākusi ierobežot uzņēmējus, ieviešot ļoti stingrus likumus. Īpaši stingra uzmanība pievērsta tehnoloģiju uzņēmumiem, tāpat nozīmīgas pārmaiņas skārušas izglītības un banku sektoru. Harismātiskie līderi, kā “Alibaba” dibinātājs Džeks Ma, vispār tika aizvākti no sabiedrības redzesloka.

Interesanti, ka Sji izziņotās “kopējās izaugsmes” vārdā vairākos sektoros tika ievērojami samazinātas algas un atcelta bonusu sistēma.

Pašlaik Ķīnas IKP pieaugums samazinās – pēc ekonomistu teiktā, valdības noteiktais mērķis – 5% pieaugums šogad netiks sasniegts. Otrdien valsts statistikas dienests ziņoja, ka jūlijā eksporta apjoms dolāru izteiksmē mazinājies par 14,5%, bet imports sarucis par 12,4%. Tas ir spēcīgākais kritums kopš pandēmijas sākuma 2020. gada februārī.

Sji baidās, ka kapitālisma attīstība viņa vadītajā valstī apdraudēs viņa režīmu, tādēļ viņš ir gatavs rīkoties, lai uzturētu savu ietekmi un Komunistiskās partijas valdošo lomu. Sji ekonomiskais pieaugums ir svarīgs tikai trīs iemeslu dēļ.

“Cilvēki Volstrītā vienmēr ir domājuši, ka jebkura valsts savu finanšu sektoru liks pirmajā vietā. Viņi neapzinās, ka pēdējo 10 gadu laikā Ķīnas Komunistiskā partija saka – pirmajā un galvenajā vietā jebkura cilvēka smadzenēs ir jābūt politikai, bet ne peļņai,” norāda Honkongas universitātes profesors Čivu Čens.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu