Norvēģijā pēc vētras un lietavām daļēji pārrauts dambis (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Trešdien Norvēģijas dienvidos pēc vairāku dienu ilgām lietavām un tām sekojošajiem plūdiem daļēji pārrauts dambis. Evakuēties nācies apmēram 1000 cilvēkiem, vēsta aģentūra AP.

Atbildīgās iestādes apsvēra iespēju uzspridzināt Braskereidfosa HES dambja daļu, taču no idejas atteicās, kad ūdens pats izlauzās cauri dambim. "Kaitējums, kas rastos no betona būves spridzināšanas, būtu tik liels, ka no tā nebūtu nekāda labuma," sacīja policijas pārstāvis Fredriks Tomsons. Atbildīgās amatpersonas cer, ka tagad ūdens līmenis pakāpeniski izlīdzināsies. 

Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre brīdināja, ka plūdi vēl nav rimušies. "Tās nekādā ziņā nav beigas," viņš norādīja. "Varētu tikt sasniegts augstākais ūdens līmenis 50 vai vairāk gadu laikā."

Foto: AFP/SCANPIX

Braskereidfosa HES atrodas uz Norvēģijas garākās upes Glommas. 

Dambja ģeneratori pārstāja strādāt trešdienas rītā, pēc kā nenostrādāja automātiskā sistēma, kurai būtu vajadzējis atvērt slūžas. Ūdens uzkrājās un pārrāva dambi un applūdināja elektrostaciju, to pamatīgi sapostot. 

Lietavas Norvēģijas dienvidos izcēlušās pēc spēcīgās vētras Hanss, kas plosījās Eiropas ziemeļu daļā - Skandināvijā un Baltijas valstīs.

Trešdien Norvēģijā nomira vairāk nekā 70 gadu veca sieviete, kura dienu pirms tam bija ierauta plūdu straumē. Viņai izdevās no tās izkļūt taču plūdu dēļ sievietes nogādāšana slimnīcā prasīja vairākas stundas.

"Mēs esam nacionāla mēroga krīzes situācijā," sacīja Innlandetes apgabala mērs Auda Hove. "Vairākas vietējās kopienas ir izolētas, un ārkārtas dienesti varētu nebūt spējīgi sasniegt cilvēkus, kam nepieciešama palīdzība."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu