"Luminor Bank" peļņa pirmajā pusgadā - 113,4 miljoni eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tairo Lutter

"Luminor Bank" neto peļņa 2023.gada otrajā ceturksnī ir 53,2 miljoni eiro, veidojot 81% pieaugumu salīdzinājumā ar šo pašu periodu pērn, savukārt pirmajā pusgadā bankas peļņa ir 113,4 miljoni eiro, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina bankas publiskotais finanšu pārskats.

Bankas pārstāvji skaidro, ka peļņas kāpumu galvenokārt ietekmēja ilgstoši piedzīvoto ārkārtīgi zemo procentu likmju pieaugums, kā arī, bankai izsniedzot vairāk aizdevumu, tika uzlaboti neto ienākumi no šiem procentiem. Savukārt dažādi darbības uzturēšanas izdevumi pieauga par 72%, bankai veicot vērienīgas investīcijas informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmās un procesos.

"Luminor Bank" izveidoja uzkrājumus zaudējumiem no kredītu vērtības samazinājuma, salīdzinot ar 2022.gadu, kad šie uzkrājumi tika pazemināti, kā arī palielināja nodokļu izdevumus tad, kad Lietuvā ieviesa pagaidu banku nodokli.

Salīdzinot ar 2022.gada otro ceturksni, bankas kopējais kapitāla rādītājs pieauga par 7%, sasniedzot 55,5%, un bankas izlīdzinātā pašu kapitāla atdeve bija 12,8%.

"Luminor Bank" saglabā spēcīgu likviditātes un kapitāla pozīciju. Ceturkšņa beigās bankas pamatkapitāla, pašu kapitāla ("Tier 1") un kopējais kapitāla rādītājs, ieskaitot perioda peļņu, bija 22,9%.

"Luminor Bank" aktīvi 2023.gada otrā ceturkšņa beigās bija 15,455 miljardi eiro, kas ir par 4,7% jeb 698 miljoniem eiro vairāk nekā 2022.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 14,757 miljardi eiro.

Šī gada otrajā ceturksnī "Luminor Bank" darbība apliecina uzlabotus biznesa rezultātus un stabilu kredītu kvalitāti, informē bankas pārstāvji. Ienākumus nenesošo aizdevumu apjoms ir saglabājies 1,2% apmērā no bruto aizdevumiem, informē bankas pārstāvji.

Reaģējot uz pašreizējo ekonomisko situāciju un procentu likmju kāpumu, otrajā ceturksnī bija vērojams mazāks pieprasījums pēc jauniem kredītiem un minimāli samazināts noguldījumu apmērs, skaidro bankas pārstāvji.

"Luminor Bank" ir uzlabojusi pakalpojumus privātpersonām, tāpat gada griezumā ir palielināts mājokļu kreditēšanas portfelis, paaugstinātas termiņnoguldījumu likmes un paplašināts aktīvo klientu loks. Korporatīvajā segmentā "Luminor Bank" turpina būt vadošais obligāciju emisiju organizētājs Baltijā.

"Luminor Bank" vadītāja Latvijā Kerli Varesa norāda, ka nenoteiktības laiks valsts ekonomikā turpinās, un arī strauji pieaugošās procentu likmes ir radījušas izaicinājumus iedzīvotājiem un uzņēmējiem un ietekmējušas kredītņēmējus. Tomēr arī EURIBOR paaugstināšanās laikā kreditēšana turpinājās, un bankas kredītportfelis Latvijā otrā ceturkšņa beigās bija par 24 miljoniem eiro lielāks nekā iepriekšējā ceturkšņa noslēgumā, sasniedzot 2,97 miljardus eiro.

Tāpat "Luminor Bank" novērojumi liecina, ka klienti tiek galā ar ikmēneša kredītmaksājumu veikšanu. Novērota arī palielināta klientu interese par termiņnoguldījumiem - šī gada otrajā ceturksnī termiņnoguldījumu portfelis privātpersonu vidū, salīdzinot ar pirmo ceturksni, ir pieaudzis par 20%, savukārt darījumu apjoms eiro valūtā ir teju dubultojies.

Otrajā ceturksnī banka turpināja investēt IT sistēmās un organizācijas nostiprināšanā, ko darīs arī turpmāk. Tāpat "Luminor Bank" turpināja īstenot aktivitātes korporatīvās pārvaldības (ESG) mērķu sasniegšanā, un paveiktais atzinīgi novērtēts Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta 2023.gada indeksā.

"Luminor Bank" peļņa 2022.gada pirmajā pusgadā bija 44,4 miljoni eiro, savukārt 2022.gada otrajā ceturksnī tika gūta 29,4 miljonu eiro peļņa.

Jau ziņots, ka 2019.gada janvāra sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā. Bankas stratēģiskais investors ir ASV investīciju kompānija "Blackstone".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu