PVD veiks pastiprinātas pārbaudes cūku novietnēs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cūka
Cūka Foto: Unsplash

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori sākuši intensīvas cūku novietņu pārbaudes visā Latvijā, lai mazinātu mājas cūku saslimstību ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM), informēja PVD pārstāvji.

PVD uzsver, ka īpaši apdraudētas ir cūku novietnes, kas atrodas teritorijās, kur ĀCM plaši izplatīts mežacūku populācijā, tādēļ šajās teritorijās PVD veikto pārbaužu intensitāte būs ļoti augsta.

Plānots, ka pastiprinātās cūku novietņu pārbaudes PVD turpinās līdz septembra beigām.

PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktora vietnieks Edvīns Oļševskis norāda, ka pastiprināto pārbaužu mērķis ir atrast vājos punktus biodrošības prasību ievērošanā, ieteikt uzlabojumus, kā arī atkārtoti informēt un izglītot cūku īpašniekus.

Vienlaikus PVD atgādina, ka mājās cūku turētāji nedrīkst laist cūkas ārā un pieļaut to saskari ar savvaļas dzīvniekiem, kā arī dot cūkām zaļbarību, dārzeņus un augļus no piemājas dārza, kā arī pārtikas pārpalikumus. Tāpat turētājiem jābūt uzmanīgiem ar pakaišu izmantošanu - nedrīkst izmantot svaigi ievāktus salmus vai sienu, jo tas var būt inficēts.

Dienestā arī norāda, ka pirms došanās kūtī obligāti jānomaina apģērbs un apavi, kā arī jāveic apavu dezinfekcija. Darbarīkus, kas tiek izmantoti kūtī, nedrīkst izmantot ārpus tās.

Savukārt, ja cūkas izskatās neveselas, PVD aicina nenodarboties ar ārstēšanu pašiem, bet nekavējoties izsaukt veterinārārstu. Tāpat par katru mirušu cūku noteikti jāziņo veterinārārstam vai PVD teritoriālai pārvaldei.

PVD arī atgādina, ka novietnēm un dzīvniekiem jābūt reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā (LDC). Ja mājas cūkas nebūs reģistrētas un saslims ar ĀCM, kā arī, ja netiks ievērotas biodrošībus prasības, zaudējumu kompensācija no valsts netiks piešķirta.

Jau vēstīts, ka šogad kopumā konstatēti astoņi ĀCM uzliesmojumi mājas cūku novietnēs.

Pirmais ĀCM gadījums mājas cūkām šogad tika konstatēts saimniecībā Gulbenes novada Stradu pagastā. Tāpat vīruss konstatēts divās saimniecībās Madonas novada Cesvaines pagastā, divās saimniecībās Krāslavas novada Robežnieku pagastā, vienā saimniecībā Madonas novada Ļaudonas pagastā, vienā saimniecībā Jēkabpils novada Vīpes pagastā un vienā saimniecībā Rēzeknes novada Nagļu pagastā.

Lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, līdz šim likvidētas 269 mājas cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. ĀCM Ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

ĀCM šogad Latvijā konstatēts kopumā 641 mežacūkai 24 novadu 121 pagastā.

Savukārt kopš 2014.gada jūnija, kad Latvijā pirmo reizi tika reģistrēts ĀCM, vīruss konstatēts kopumā 7820 mežacūkām, tostarp 2014.gadā Latvijā ĀCM tika konstatēts 217 mežacūkām, 2015.gadā - 1048, 2016.gadā - 1146, 2017.gadā - 1431, 2018.gadā - 905, 2019.gadā - 430, 2020.gadā - 377, 2021.gadā - 448, bet 2022.gadā - 1274 mežacūkām.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu