Foto Zelenskis Dānijā iemēģina apsolītos F-16 (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien vizītes laikā Skridstrupas gaisa spēku bāzē Dānijā iesēdās F-16 iznīcinātājā. Dānija un Nīderlande apsolījušas piegādāt Ukrainai iznīcinātājus F-16.

Dānija un Nīderlande uzņēmušas vadību programmā, kuras ietvaros ukraiņi piloti tiek apmācīti F-16 izmantošanā.

Zelenskis svētdien apmeklēja arī Eindhovenas militāro bāzi Nīderlandē, kur kopā ar Nīderlandes premjerministru Marku Ruti apskatīja iznīcinātājus.

Abas valstis paziņoja par gaidāmajām F-16 piegādēm Ukrainai.

Iznīcinātāji tiks piegādāti Ukrainai, tiklīdz tās personāls un infrastruktūra būs gatavi uzņemt jaudīgās ASV ražotās lidmašīnas, paziņoja Rite. Viņš neatklāja precīzu skaitu, cik iznīcinātājus Nīderlande piegādās Ukrainai, vai kad tas notiks, taču Zelenskis vizītes laikā sacīja, ka sagaidot 42 iznīcinātāju piegādi. Nav zināms, vai viņš runāja par skaitu, ko solījusi Nīderlande vai abas valstis kopā.

Zelenskis nodēvēja šo paziņojumu par vēsturisku un uzslavēja Riti par to, ka Nīderlande ir pirmā valsts, kas piedāvājusi Ukrainai F-16. 

Dānijas premjerministre Mete Frederiksena sacīja, ka Dānija piegādās Ukrainai 19 iznīcinātājus F-16, no kuriem seši, cerams, tiks piegādāti līdz Jaunajam gadam, astoņi nākamgad un atlikušie pieci 2025.gadā.

Zelenskis sacīja, ka Nīderlandes un Dānijas ziedojumi ir milzīgs stimuls citām valstīm, kuras šaubījās par F-16 piegādi Ukrainai. Vaicāts, vai Ukrainai, saņemot iznīcinātājus, ir izvirzīti nosacījumi, piemēram, apņemšanās tos neizmantot Krievijas teritorijā, Zelenskis atbildēja, ka tas nav apspriests, taču piebilda, ka Ukrainas teritorijas aizsardzība ir galvenais mērķis.

ASV amatpersona šonedēļ paziņoja, ka ASV ir apstiprinājušas iznīcinātāju F-16 nosūtīšanu uz Ukrainu no Dānijas un Nīderlandes, tiklīdz būs pabeigtas ukraiņu pilotu apmācības. Plānots, ka Ukrainas pilotu apmācība darbam ar amerikāņu iznīcinātājiem F-16 sāksies šomēnes. Amatpersonas iepriekš izteikušās, ka pilotu apmācība, visticamāk, ilgs sešus līdz astoņus mēnešus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu