Tie, kas uzskata, ka Ķīnas uzņēmējdarbība un izaugsme ir uzplaukusi, pateicoties maģiskai etatisma formulai, ignorē Honkongas lomu, nodrošinot parastos tirgus finansēšanas un likuma varas pīlārus. Bez šī glābšanas vārsta Ķīnas lielais ekonomikas veiksmes stāsts nekad nebūtu noticis.

Izdevumā "Lonely Ideas: Can Russia Compete?" Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) vēstures zinātnieks Lorens Greiems atklāj, ka daudzas padomju un postpadomju Krievijas radītās tehnoloģijas, tostarp dažādi ieroči, uzlaboti dzelzceļi un lāzeri, tomēr nav devušas būtisku labumu valsts ekonomikai. Viņš secina, ka šīs milzīgās neveiksmes iemesls ir uzņēmējdarbības trūkums Krievijā.

To pašu var attiecināt arī uz imperiālo Ķīnu. Daudzas tur radušās idejas bija kā "vientuļi bāreņi" un Ķīnas ekonomikai nesa maz vai gandrīz nekādu labumu. Turpretī Ķīna pēc 1978. gada reformām attīstījās pavisam citā virzienā nekā Krievija un agrākā Ķīna. Reformām iesakņojoties un uzplaukstot, Ķīnā sāka attīstīties liels, dinamisks privātais sektors ar daudziem uzņēmējiem, kuri bija ļoti motivēti un spēja ieviest jaunas tehnoloģijas.

Bet nu situācija ir mainījusies...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X