No Britu muzeja krājuma pazuduši 2000 artefaktu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Tiek lēsts, ka no Britu muzeja krājuma pazuduši aptuveni 2000 artefaktu, sestdien pavēstījis muzeja aizbildņu padomes priekšsēdētājs Džordžs Osborns, atzīstot, ka nepastāv pilnīgs kolekcijas katalogs.

Bijušais Lielbritānijas finanšu ministrs pazudušos eksponātus raksturojis, kā nelielas zelta un dārgakmeņu rotaslietas, kas nav tikušas publiski izstādītas.

Osborns sarunā ar sabiedrisko raidorganizāciju BBC atzinis, ka joprojām īsti nav zināms cik daudz eksponātu ir pazuduši.

"Es lēstu, ka aptuveni 2000, taču man jāsaka, tas ir ļoti aptuvens skaits," norādījis Osborns, piebilstot, ka daži nozagtie priekšmeti esot jau atgūti.

Kā ziņots, piektdien no amata atkāpās Britu muzeja direktors Hartvigs Fišers, atzīstot, ka muzejs nav pienācīgi reaģējis uz ziņām par eksponātu pazušanu.

Londonas centrā esošais muzejs, kas glabā mākslas un vēstures artefaktus no visas pasaules, pazīstams, piemēram, ar tādiem eksponātiem kā Rozetas akmens un tā dēvētais Partenona marmors.

Pagājušajā nedēļā muzejs paziņoja, ka atlaists kāds darbinieks, jo konstatēts, ka krājumā esošie artefakti "trūkst, nozagti vai bojāti", par ko attiecīgi ziņots policijai.

Londonas Metropoles policija ceturtdien paziņoja, ka šajā lietā nopratināts kāds vīrietis, taču neviens nav aizturēts.

Sabiedriskās raidorganizācijas BBC rīcībā nonākusī e-pasta sarakste liecina, ka 2021.gadā kāds mākslas priekšmetu tirgotājs informējis muzeju par izsoļu vietnē "eBay" tirgotajiem artefaktiem, taču šis brīdinājums ticis ignorēts.

Muzeja vadības neatbilstošo reakciju uz ziņām par iespējamo eksponātu zādzību Osborns saistīja ar korporatīvo kultūru, kuras rezultātā neviens neesot spējis noticēt, ka savējais varētu apzagt muzeju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu