Jauns "iPhone", jauns lādētājs: "Apple" tomēr piekāpjas Eiropas prasībām (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Visai droši var teikt, ka “Apple” jaunākais “iPhone” modelis būs aprīkots ar USB-C lādētāja pieslēgvietu. Līdz šim “iPhone” bija aprīkoti ar “Lightning” standarta lādēja pieslēgvietu, taču “Apple” bija spiesta pielāgoties Eiropas Savienības prasībām, vēsta BBC.

Eiropas Savienības likumi pieprasa telefonu ražotājiem (neatkarīgi no to valstiskās piederības) ieviest kopīgu lādētāju pieslēgvietu standartu līdz 2024. gada decembrim. Tas var palīdzēt patērētājiem ieekonomēt naudu, kā arī samazināt elektronisko atkritumu apjomu.

Lielākā daļa jaunāko “Apple” produktu, piemēram, jaunākie “iPads” jau pašlaik ir aprīkoti ar USB-C pieslēgvietu, taču kopumā “Apple” līdz šim pretojās Eiropas Savienībā ieviestajiem noteikumiem.

2021. gada septembrī, kad Eiropas Savienībā tika pieņemts likums par vienota lādētāja standartu, “Apple” pārstāvji to kritizēja, norādot, ka “tik stingri regulējumi, nosakot vienu pieslēgvietas standartu kā galveno, apspiež inovācijas, kas negatīvi ietekmēs patērētājus Eiropā un visā pasaulē”.

Jau pašlaik visā pasaulē ir pieejami adapteri, kas “Lightning” standarta lādētājus ļauj izmantot jebkurai ierīcei ar USB-C pieslēgvietu. Visi “iPhone”, sākot no astotā modeļa, ir izmantojuši “Lightning” standartu, kā arī bezvadu uzlādi.

Pašlaik aktuālā “iPhone 14”, visticamāk, būs pēdējā “Apple” iekārta, kura izmantos šo standartu. Tas iezīmēs “Lightning” vada norietu. Latvijā tas maksā ap 25 eiro.

Nav skaidrs, vai USB-C standarts būs pieejams visā pasaulē, tomēr ir maz ticams, ka tehnoloģiju gigants veidos atšķirīgas versijas Eiropas tirgum un pārējai pasaulei. Paredzams, ka izmaiņas “Apple” ierīcēs tiks oficiāli izziņotas 12. septembrī “Apple” ikgadējā pasākumā.

Atsaucoties uz “Bloomberg”, patērētājiem būs vairākas priekšrocības – ar vienu lādētāju būs iespējams uzlādēt ne tikai “iPhone”, bet arī “iPad” un “Mac”, saņemot arī lielāku uzlādes jaudu un ātrumu.

Jāatgādina, ka Eiropas Savienības likumdošana paredz, ka vienots lādētāja standarts ir obligāts mazajām un vidējām pārnēsājamajām ierīcēm, tostarp mobilajiem telefoniem, planšetdatoriem, e-grāmatu lasītājiem, pelēm un tastatūrām, GPS ierīcēm, austiņām, digitālajām kamerām, videospēļu konsoļu pultīm un pārnēsājamajām konsolēm un pārnēsājamajām skandām.

Arī klēpjdatori būs jāaprīko ar USB-C standartu, taču ražotājiem ir dots ilgāks laiks, lai pielāgotos prasībām. Atsaucoties uz Eiropas likumdošanu, šīs izmaiņas var ļaut patērētājiem ieekonomēt ap 250 miljoniem eiro ik gadu, mazinot nepieciešamību nevajadzīgi iegādāties jaunus lādētājus. Tas var ļaut samazināt elektronisko atkritumu apjomu par 11 000 tonnām gadā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu