Arodbiedrībai un darba devēju organizācijai valdība piešķir 1,74 miljonus eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Brīvo Arodbiedrību Savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns
Latvijas Brīvo Arodbiedrību Savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns Foto: Sintija Zandersone/LETA

Valdība otrdien atbalstīja Valsts kancelejas (VK) izstrādāto noteikumu projektu, kas paredz 1,74 miljonu eiro finansējumu sociālo partneru - Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) - kapacitātes stiprināšanai, lai piedalītos sociālajā dialogā visos līmeņos.

Plānotais kopējais finansējums ir 1,74 miljoni eiro, tostarp Eiropas Sociālo fondu Plus (ESF+) finansējums 1,479 miljonu eiro apmērā un valsts budžeta līdzfinansējums 261 000 eiro apmērā.

Noteikumu projekta mērķis ir stiprināt sociālo partneru kapacitāti piedalīties sociālajā dialogā visos līmeņos, tostarp koplīgumu pārrunās, tādējādi sekmējot kvalitatīvu nodarbinātību nozarēs. Tas iekļauj sociālo partneru dalību nacionālā, Eiropas Savienības un starptautiska līmeņa tiesiskā regulējuma izstrādē un ieviešanā, tostarp, sagatavojot atzinumus un priekšlikumus.

Kā norāda VK, sociālā dialoga galvenais mērķis ir veicināt vienprātības veidošanu un darba vides pušu demokrātisko iesaistīšanu. Sociālais dialogs līdz ar to ir demokrātiskas sabiedrības neatņemama daļa. Veiksmīga sociālā dialoga struktūra un process var atrisināt svarīgus ekonomiskos un sociālos jautājumus, pilnveidot sociālo un industriālo mieru un stabilitāti un paātrināt ekonomisko progresu.

Sociālajam dialogam, īpaši trīspusējam sociālajam dialogam, ir būtiska loma ne tikai kvalitatīvu politikas dokumentu un tiesību aktu veidošanā, bet arī sabiedrības demokrātijas stiprināšanā. Starptautiskā un ES līmeņa likumdevēji savos tiesību instrumentos ir aicinājuši stiprināt sociālo partneru kapacitāti, norādot konkrētus instrumentus kapacitātes stiprināšanai.

Latvijas normatīvie akti nosaka, ka Latvijas trīspusējā sociālā dialoga ietvaros sociālie partneri ir LBAS un LDDK.

VK norāda, ka Latvijas sociālo partneru kapacitāte pašlaik neļauj nodrošināt pilnvērtīgu un savlaicīgu iesaistīšanos politikas veidošanas un reformu procesā. Lai sociālie partneri turpinātu kvalitatīvi iesaistīties politikas procesos, tai skaitā nacionālā trīspusējā sociālajā dialogā un koplīgumu pārrunās, nepieciešams sniegt atbalstu sociālo partneru kapacitātes celšanas pasākumiem.

Noteikumu projekts paredz sniegt ieguldījumu trīs būtisku problēmu risināšanā, tostarp sociālo partneru nepietiekamajā kapacitātē. Pasākumā sociālie partneri saņemtu atbalstu kapacitātes stiprināšanai, kas ļautu nodrošināt jēgpilnu un savlaicīgu dalību politikas veidošanas procesos, kvalitatīvu un kvantitatīvu atzinumu un priekšlikumu sagatavošanu likumdošanas procesā un Eiropas Semestra ietvaros, kam ir nepieciešama ekspertu un speciālistu piesaiste.

Tāpat ir nepieciešams attīstīt sociālo dialogu. Noteikumu projekta un pasākuma mērķis ir stiprināt sociālo partneru kapacitāti piedalīties sociālajā dialogā visos līmeņos, tādējādi sekmējot kvalitatīvu nodarbinātību nozarēs.

Kā arī nepieciešams veicināt darba devēju un nodarbināto organizāciju koplīgumu slēgšanu. Noteikumu projekts paredz, ka sociālie partneri saņemtu atbalstu, lai sniegtu savu kvalitatīvu ieguldījumu koplīgumu slēgšanu veicinoša normatīvā regulējuma izstrādē un pilnveidē, tostarp piesaistot atbilstošus konsultantus, ekspertus un speciālistus, veicot izvērtējumus, pētījumus un aptaujas par šobrīd identificējamām problēmām koplīgumu slēgšanai, kā arī līdzdarbojoties politikas veidošanas procesos, tai skaitā sniedzot atzinumus un priekšlikumus, kas atvieglotu koplīgumu slēgšanu.

Noteikumu projekta īstermiņa ietekme būs noturīga un saglabāta sociālo partneru organizāciju spēja iesaistīties divpusējā un trīspusējā dialogā. Ilgtermiņa ietekme būs ieguldījums Latvijas sociālo partneru ilgtspējīgā iesaistē reformās un politikas veidošanas procesos un pakāpeniska Latvijas politiskās kultūras maiņa, pārejot no formālas uz saturisku.

Ieguldījums sociālā dialoga veicināšanā stiprinās sociālo partneru savlaicīgu nepieciešamo iesaisti valsts reformu un politikas veidošanā, tādējādi paaugstinot tiesiskumu, mazinot korupciju un ēnu ekonomiku, kā arī vairojot uzticēšanos likuma varai.

Noteikumu projekts paredz kapacitātes stiprināšanas pasākumus - projekta vadības un īstenošanas personāla un sociālo partneru dalība apmācībās, semināros, konferencēs, diskusijās, darba grupās, pieredzes apmaiņas vizītēs, stažēšanās pasākumos, ja dalība šajos pasākumos veicina pasākuma mērķu sasniegšanu, kā arī šādu pasākumu organizēšana.

Tāpat plānota konsultantu, ekspertu un speciālistu piesaiste, izvērtējumu, pētījumu, ekspertīžu un analīzes veikšana, kā arī atbalsts dažādu sadarbības mehānismu izveidei un uzturēšanai.

Vienlaikus paredzēts atbalsts darba devēju un nodarbināto organizāciju koplīgumu slēgšanu veicinoša normatīvā regulējuma izstrādei un pilnveidei, sadarbības platformu izveide un digitālo risinājumu ieviešana, kā arī informācijas un publicitātes pasākumi un projekta vadības un projekta īstenošanas nodrošināšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu