Grieķija un Turcija paziņo par "jaunu laikmetu" savās attiecībās

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans un Grieķijas ārlietu ministrs Džordžs Gerapetrīts pēc tikšanās Ankarā, Turcijā, 2023. gada 05. septembrī, apmeklē preses konferenci.
Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans un Grieķijas ārlietu ministrs Džordžs Gerapetrīts pēc tikšanās Ankarā, Turcijā, 2023. gada 05. septembrī, apmeklē preses konferenci. Foto: NECATI SAVAS/EPA/Scanpix

Turcijas un Grieķijas ārlietu ministri otrdien, 5. septembrī paziņojuši par "jaunu laikmetu" abu valstu attiecībās, paužot gatavību tuvāko mēnešu laikā aktivizēt Ankaras un Atēnu dialogu.

Grieķijas ārlietu ministrs Georgs Gerapetritis ieradies vizītē Ankarā brīdī, kad Turcija cenšas uzlabot savas saspīlētās attiecības ar Rietumiem.

Pirms ārlietu ministru sarunām Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans jau jūlijā NATO samita kuluāros Viļņā tikās ar Grieķijas premjerministru Kirjaku Micotaki.

Tad abi līderi, kas tikko bija izcīnījuši uzvaras visai smagās vēlēšanās, pauda gatavību izmantot "pozitīvo impulsu", ko devusi viņu neilgā tikšanās.

"Mūsu attiecībās ar Grieķiju esam iegājuši jaunā un pozitīvā laikmetā," kopīgajā preses konferencē ar savu grieķu kolēģi paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Hakans Fidans.

"Mēs esam gatavi bez jebkādiem priekšnoteikumiem turpināt dialogu ar savu kaimiņvalsti Grieķiju un attīstīt mūsu attiecības visās jomās, pamatojoties uz kopīgajām interesēm," piebilda Fidans.

Abu valstu attiecības bijušas sarežģītas kopš mūsdienu Turcijas republikas izveidošanas uz Osmaņu impērijas drupām pēc Pirmā pasaules kara.

Starp Grieķiju un Turciju jau sen pastāv domstarpības par dabasgāzes iegulu izpēti Vidusjūras austrumos, Kipras jautājumā un par konfliktējošām teritoriālajām pretenzijām uz Egejas jūru.

Grieķija vaino Turciju arī tīšā nelegālo imigrantu novirzīšanā uz tās robežu.

Tikmēr Ankara apsūdz Atēnas par "nelikumīgu" nelegālo imigrantu atspiešanu atpakaļ Turcijā.

Gerapetritis paziņoja, ka Grieķija esot gatava atbalstīt Turcijas centienus pievienoties Eiropas Savienībai (ES), ja tā izpildīs tam nepieciešamās prasības, tajā skaitā cilvēktiesību jomā.

"Mēs esam gatavi atrisināt mūsu domstarpības," uzsvēra Gerapetritis.

Atkārtota Erdogana un Micotaka tikšanās paredzēta septembrī ikgadējās ANO Ģenerālās Asamblejas laikā.

Neskatoties uz abu valstu saspīlētajām attiecībām, Grieķija bija pirmā, kas februārī nosūtīja savus glābējus uz Turciju pēc postošās zemestrīces, kurā gāja bojā vairāk nekā 50 000 cilvēku.

Fidans otrdien pateicās Grieķijas valdībai, norādot, ka Turcija no savas puses bija gatava palīdzēt Grieķijai vasarā, kad tur nedēļām ilgi plosījās mežu ugunsgrēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu