Ķīnas valdības lēmuma dēļ divu dienu laikā "Apple" tirgus vērtība sarūk par 200 miljardiem dolāru (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kompānijas “Apple” akciju vērtība divu dienu laikā kritusies par teju 7%, tās tirgus vērtībai sarūkot par 194 miljardiem dolāru, vēsta “The Wall Street Journal” un “Bloomberg”. Akciju vērtības kritums saistāms ar Ķīnas valdības lēmumu aizliegt ierēdņiem izmantot “iPhone” viedtālruņus.

Tiek norādīts, ka pagājušās nedēļas nogalē divu dienu laikā “Apple” akcijas zaudējušas 7% savas vērtības. Jaunumi par aizliegumu Ķīnas ierēdņiem izmantot “iPhone” ietekmējuši nozīmīgu tehnoloģiju kompāniju akciju vērtību. Piemēram, lielākais mikroshēmu piegādātājs pasaulē “Qualcomm” arī zaudēja ap 7% savas vērtības.

Tikmēr piektdien tehnoloģiju uzņēmumu indekss “Nasdaq 100” samazinājās par 1%. Piemēram, “Philadelphia Semiconuctor” indekss kritās par 2,5%.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Ķīnas varasiestādes aizliegušas ministriju un citu valsts iestāžu ierēdņiem dienesta pienākumu izpildei izmantot “iPhone”. Tāpat šiem cilvēkiem aizliegts arī ierasties darbā ar šiem tālruņiem.

Pagaidām nav zināms, uz cik plašu cilvēku loku attieksies šis liegums – vai tas skars visus ierēdņus, vai tikai kādu konkrētu daļu.

Ķīnas noteiktie ierobežojumi ir atbildes reakcija uz ASV īstenotajām sankcijām pret “Huawei Technologies”, kā arī pret oficiālajām amatpersonām, kas izmanto sociālo tīklu “TikTok”. Abas lielvalstis oficiāli paudušas bažas par lietotāju datu noplūdi, lielu akcentu liekot uz nacionālo drošību un starpvalstu attiecībām, kuras kļūst arvien sliktākas.

Ķīna ir viens no lielākajiem “Apple” norieta tirgiem, kas sastāda 18% no “Apple” kopējās peļņas. Tas ir arī ļoti ātri augošs tirgus. Šī gada pirmajā ceturksnī vien “Apple” pārdošanas rezultāti Ķīnā pieauguši par 8%.

“Bernstein” analītiķis Tonijs Sakonagi uzskata, ka Ķīnas ierobežojumi var samazināt “Apple” pārdošanas apjomus Ķīnā par 5%. Kas vēl svarīgāk – šie ierobežojumi var tikt uztverti arī kā signāls visiem citiem lietotājiem, kuri dod priekšroku amerikāņu tehnoloģiju uzņēmuma produkciju.

Jūlijā tika ziņots, ka tūkstošiem Krievijas ierēdņu valsts aparātā būs spiesti atteikties no “iPhone” un citas “Apple” produkcijas, jo arī šīs valsts varasiestādes liegušas izmantot “naidīgo ASV kompānijas ražotās iekārtas”. Tas darīts aizdomās, ka amerikāņu varasiestādes it kā izmantojot “iPhone”, lai izspiegotu krievu amatpersonas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu