Jaunie Eiropas Savienības (ES) noteikumi paredz, ka visām nelielajām pārnēsājamajām elektroiekārtām, kā mobilajiem tālruņiem, ir jābūt aprīkotām ar viena standarta lādētājiem. Tas licis arī “Apple” pielāgoties un jaunajos “iPhone” ieviest USB-C lādētāja pieslēgvietu.

Eksperti gan pauž bažas, ka jauninājums “Apple” ražotajos telefonos radīs tieši pretēju efektu ES likumdošanā paredzētajam – uzlādes pieslēgvietas maiņa radīs lielu daudzumu elektronikas atkritumu.

ES jaunie noteikumi paredz, ka visām mazajām un vidējām elektroniskajām iekārtām ir jābūt aprīkotām ar universālu uzlādes pieslēgvietu līdz 2024. gada beigām. Tas tiek darīts ar mērķi samazināt izmaksas un padarīt dzīvi vienkāršāku patērētājiem.

Pērn “Apple” apstiprināja, ka pielāgosies jaunajiem noteikumiem, taču uzsvēra, ka par šādu lēmumu nav īpaši sajūsmā, jo tas “apspiežot inovācijas un palielinās elektronisko atkritumu daudzumu, jo patērētājiem būs jāatbrīvojas no vecajiem un nederīgajiem lādētājiem.”

ES norādījusi, ka pārmaiņas mazinās elektronisko atkritumu daudzumu ilgtermiņā, jo ar vienu lādētāju būs iespējams uzlādēt lielu daudzumu ierīču. Eksperti gan pauduši bažas, ka jau tuvākajā laikā miljoniem “Apple Lightning” standarta lādētāju kļūs novecojuši.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X