Apkures sezona tuvojas: kādi šoziem būs siltuma tarifi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Šajā ziemā Latvijas iedzīvotājiem, visticamāk, par siltumu būs jāmaksā mazāk nekā pagājušajā gadā. Par to liecina gan fakts, ka apkures kompānijas pāriet uz atjaunīgajiem enerģijas avotiem, gan arī kurināmā cenu kritums, vēsta "Latvijas Avīze". 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprina, ka septembrī zemāki tarifi stāsies spēkā 19 apkures kompānijās, bet no oktobra - vēl astoņās. 

Tarifi samazinās  kopš pagājušā gada beigām, tādēļ SPRK iesniegt savus samazinātos apkures tarifus vēl var paspēt virkne citu uzņēmumu citās pašvaldībās. 

"Pagājušā gada decembrī vairāk nekā puse no SPRK kontrolēto uzņēmumu paaugstināja tarifus virs 100 eiro par megavatstundu (MWh). Bija arī tādi tarifi, kuri sasniedza 200 un pat 300 eiro par MWh," atminas SPRK enerģētikas nodaļas direktors Jānis Negribs. 

"Tomēr šī gada septembrī tarifi, kuri augstāki par 100 eiro/MWh, bija vien piektajai daļai uzņēmumu. Turklāt, spriežot pēc tarifu projektiem, oktobrī un novembrī tarifi samazināsies vēl virknei apkures uzņēmumu," piebilda Negribs. 

"Kā rāda regulatoram iesniegtie tarifu projekti, lielākā daļa no tiem paredz tarifu samazinājumu. Daudziem uzņēmumiem tarifu samazinājums ir pat par 40%. No tā var secināt, ka jaunajā apkures sezonā daudziem Latvijas pilsētu iedzīvotājiem apkures rēķini būs mazāki, nekā bija iepriekš. Tomēr ir arī gadījumi, kad atsevišķi apkures uzņēmumi vērsušies SPRK ar lūgumu izskatīt tarifu paaugstināšanu, tomēr tie tāpat būs līdzvērtīgi  citu uzņēmumu tarifiem," sacīja Klimata un enerģētikas ministrijas Enerģētikas tirgus departamenta direktors Gunārs Valdmanis. 

Savukārt, kā paziņoja Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks enerģētikas jautājumos Nauris Ogorodovs, pagaidām vēl nav saņemtas ziņas par tehniskām problēmām pašvaldībās, kas traucētu laikus un veiksmīgi sagatavoties jaunajai apkures sezonai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu